Gå til hovedindhold

Problemer med samsyn

Spørgsmål
Jeg har haft sclerose i 5 år. Det hele startede med synsnervebetændelse, hvor jeg havde ondt i øjnene, men ikke synsforstyrrelser. Jeg har inden for det sidste stykke tid bemærket en ændring af mit syn, hvor jeg blandt andet skal fokusere mere, for at læse tekst der er længere væk. En synsprøve hos optikeren for 3 måneder siden, viste dog ingen brillekrævende synsnedsættelse.

For ca. 3 uger siden opstod der så samsynsproblemer. Jeg har ikke ondt i øjnene og ser helt fint på hvert øje, når jeg holder hånden for det andet øje, men samsynet får især tekster til at sløre, når jeg kigger lige ud eller til venstre. Når jeg kigger nedad eller til højre, er synet normalt.

Kan det være synsnervebetændelse igen, og bør jeg søge læge, øjenlæge eller optiker? Jeg er ikke i behandling for sclerosen.
Svar
Problemer med samsyn skyldes ikke øjennervebetændelse, men kan skyldes, at de nerver der styrer øjenbevægelserne, er ramt af sclerosen.

Du bør derfor blive undersøgt af en øjenlæge, så man kan fastslå årsagen til dine synsgener og eventuelt korrigere synet, så du kommer til at se godt igen. Du bør desuden fortælle din scleroselæge om dine nye symptomer, da det kan give anledning til, at revurdere indikationen for at behandle din sclerose.