Gå til hovedindhold

Problemer med maven

Spørgsmål

Jeg har et problem med at spise og kan ikke finde noget om emnet og sclerose, så kan de to ting hænge sammen? Jeg har snakket med min MS sygeplejerske, som mente det kunne være en irriteret mavesæk, så jeg tog til lægen som mente det kunne være et mavesår, så hun henviste mig til en kiggertundersøgelse, hvor de ikke fandt noget unormalt.

På en normal dag spiser jeg ca. 1000-1200 kalorier, på en god dag ca. 1500 kalorier og det er med chips og chokolade. Jeg kan mærke at min krop mangler brændstof, og jeg har tabt mig rigtig meget, ikke at det gør noget, men det er bare på den forkerte måde. Mange dage består min aftensmad af ca. 2 dl. revne gulerødder med sukker og citron og 3 stk. kylling inderfilet (ca. 140 gram). Jeg spiser rigtig langsomt, og jeg får det rigtigt dårligt øverst i maven, når jeg har spist i ca. 2-3 timer, hvor jeg kun har lyst til at side krøllet sammen. Så kan min sclerose og min mærkelige mave have en sammenhæng?

Svar

Vi har desværre ikke en kostvejleder for tiden, og derfor svarer jeg på din henvendelse. Ud fra det du beskriver, kan jeg ikke præcist sige hvad der er galt, men jeg kan skildre nogle forskellige muligheder du har. Du efterlyser en specifik kost hvis man har sclerose. Der findes forskellige kostråd i forhold til sclerose, men vi anbefaler dog ikke nogle af disse direkte, da der ikke er videnskabeligt bevis for deres effekt. Jeg kan henvise til den amerikanske læge Terry Wahls og til den svenske læge Birgitta Brunes, som har nogle teorier om kost og MS. Der kan også være en mulighed for, at du ikke kan tåle gluten, og du kan yderligere overveje at tage sukker ud af din kost. Hvis du omlægger din kost skal du passe på vægttab, og du kan eventuelt kontakte en kostvejleder, der vil kunne rådgive dig omkring kosttilskud.

Dine problemer med maven kan også være helt eller delvist psykisk betinget. Stress og bekymringer, men også tilbageholdte følelser, kan give problemer med maven. Det at have fået en kronisk sygdom som sclerose kan f.eks. give bekymringer for fremtiden. Jeg håber, at dette kan give dig nogle ideer til hvordan du arbejder videre med dine mave problemer. Du er også velkommen til at kontakte Scleroseforeningens psykologordning på hverdage mellem kl. 11 og 12 på telefon 36 46 36 46 for at tale med en psykolog, hvis du selv tænker, at dine problemer med maven kunne have en sammenhæng med stress og bekymring.