Gå til hovedindhold

Problemer med koncentration, hukommelse, træthed og ændret væremåde

Spørgsmål

jeg er en pige på 21 år, der har haft sclerose i ca. 1½ år. Jeg vil i den forbindelse gerne spørge, om det kan passe at sclerose gør en del ved éns psyke?

jeg kan nemlig sagtens gå og har i det hele taget ikke bevægelsesproblemer. Det der deimod er værst for mig, er at jeg er så træt altid, og derudover kan jeg ikke huske så godt og har svært ved at koncentrere mig. Jeg oplever desuden oftere og oftere at jeg får en "nedtur", uden egentlig at vide hvorfor. Og andre gange begynder jeg at græde over noget, som jeg andre gange er lidt ligeglad med.

Kan det have noget med sclerosen at gøre?

Svar

De gener/symptomer du nævner: Koncentrations- og hukommelsesbesvær, træthed samt "nye" måder at reagere på, kan godt have noget med sklerosen at gøre. En del personer med multipel sklerose (MS) får kognitive problemer (for eksempel koncentrations- og hukommelsesbesvær, besvær med overblik og planlægning). Disse problemer kan skyldes de skader, som sklerosen forårsager i hjernen.

På tilsvarende måde kan skaderne i hjernen også i nogle tilfælde ændre en persons væremåde eller måde at reagere på. Det kan for eksempel være øget irritabilitet, let til gråd, ufrivillig gråd eller latter, depression.

Kognitive problemer og ændret væremåde forekommer i meget varieret sværhedsgrad - fra ganske lette ptoblemer og ændringer til ganske svære og alt indimellem.

Det skal tilføjes, at både kognitive ændringer og ændret væremåde også kan have andre årsager som for eksempel bekymringer, depression og stress.

Du kan læse mere i Scleroseforeningens 3 pjecer: 1) Kognitive funktioner og MS. 2) Personlighed, væremåde og MS. 3) Følelsesmæssige reaktioner og MS. Træthed og hurtig udtrætning er også et meget hyppigt symptom ved MS, hvilket du kan læse om i bogen "Sklerosetræthed" (kan rekvireres gratis fra medicinalfirmaet Aventis).

Jeg ville anbefale dig at blive henvist til en neuropsykologisk undersøgelse, som kan være med til at klarlægge dine kognitive problemer og mulige årsager. Når du ved lidt mere præcist, hvor problemerne er, vil det være lidt lettere at få råd og vejledning til bedst muligt at håndtere problemerne. Din skleroselæge kan henvise dig til en neuropsykolog.