Gå til hovedindhold

Problemer med koncentration, hukommelse og træthed

Spørgsmål

Jeg er en 32-årig kvinde med sclerose, som har problemer med blæren, højre ben og mit syn.

Udover de allerede nævnte problemer, har jeg, efter at jeg er gået i gang med at tage HF på VUC, fundet ud af, at jeg har et problem med det kognitive også. Jeg har problemer med at huske, koncentrere mig, jeg glemmer ord eller blander ting sammen og er umenneskligt træt, hvilket betyder at jeg slet ikke kan følge med - når jeg skal lave mine lektier har jeg simpelthen glemt det hele.

Jeg vil nu gerne høre dig, om det kan have noget at gøre med sclerosen eller om jeg "bare" er stresset?

Svar

Problemer med koncentration og hukommelse kan både skyldes de skader, som sklerosen har forårsaget i hjernen, men også skyldes "psykologiske forhold", som for eksempel: Bekymringer, spekulationer, dårligt humør m.m.

På tilsvarende måde kan træthed også have flere årsager: Skleroseskader i hjernen, dårlig nattesøvn, bekymringer, dårligt humør m.m.

Det er ikke usædvanligt, at personer, der for nyligt har fået stillet diagnosen MS (multipel sklerose), har mange spekulationer og bekymringer: Hvorfor mig? Hvordan vil fremtiden blive m.m.?

Den bedste måde at få lidt klarhed over årsagsforholdene til de kognitive problemer (koncentration, hukommelse, ordfinding) og trætheden vil være at få foretaget en neuropsykologisk undersøgelse.

En neuropsykologisk undersøgelse består af et interview om psykosocial baggrund (skole, uddannelse, familie, fritid), nuværende klager/symptomer og nuværende dagligdag. Dernæst følger en række opgaver, som måler kognitive færdigheder som koncentration, hukommelse, ordfinding, planlægning, overblik m.m.

Præstationerne i opgaveløsningerne vurderes i forhold til, hvordan raske personer med samme alder og skolegang/uddannelse klarer de samme opgaver.

Efter endt undersøgelse vil personen få en tilbagemelding om prøveresultatet og mulige/sandsynlige årsager til eventuelt nedsatte præstationer.