Gå til hovedindhold

Problemer med bugrefleksen

Spørgsmål

Jeg har en del problemer med bugrefleksen, som så mange andre. Jeg læste svaret om hvorfor Manglende bugrefleks, men det er godt nok meget kort. "Hvorfor" er måske i virkeligheden heller ikke så relevant. Hvordan refleksen påvirker maven, hvilke symptomer det giver, og om der er nogle behandlingsmuligheder, hvad kan jeg evt. selv gøre?

Jeg vil tilføje, at jeg tror, det er det, der er problemer med. Jeg har ikke fået undersøgt det nærmere. Men jeg har ofte problemer med at komme af med afføring, uanset hvad jeg spiser, ofte akkompagneret af voldsom hovedpine, oppustethed, irritation/depression og træthed

 

Svar

Bugrefleksen er en refleks i mavemuskulaturen, hvor man udelukkende tester rygmarvens viljestyrede kontrol, af de muskler man bevæger sig med (såkaldt skeletmuskulatur), hvilket ikke umiddelbart har noget med tarmfunktionen at gøre. Tarmene får deres nerveforsyning fra den del af nervesystemet, der kaldes det autonome-nervesystem, som ikke kan testes ved en almindelig refleksundersøgelse.

Ved MS kan den overordnede autonome kontrol af tarmens funktion være forstyrret, og sammen med en række andre faktorer betyder det, at afføringen passerer langsommere gennem tarmen, bliver hårdere og sværere at komme af med. Tarm-tømnings-refleksen kan også være sløv eller mangle, så man ikke bliver "mindet om" at man skal på toilettet. Endelig kan der være øget (spastisk) spænding i bækkenbundsmuskulaturen, som forhindrer ordentlig tømning af tarmen. Tilsammen giver dette ofte afføringsproblemer hos mennesker med MS i form af forstoppelse, og der er en række råd og anbefalinger man kan følge, som du kan læse om et andet sted på hjemmesiden Tarmfunktionen og Ingen afføringstrang. Et ophold på Sclerosehospitalerne i Haslev og Ry kan anbefales, hvor der er stor erfaring med behandling og rådgivning af afføringsproblemer.