Gå til hovedindhold

Primær progressiv sklerose

Spørgsmål

Jeg har tænkt over forskellen mellem primær progressiv sclerose og den mere almindelige attakvise form. Hvis man har primær progressiv sclerose har man, såvidt jeg har forstået, ikke attacker men derimod en langsom fremadskridende forværring.

Nu er mit spørgsmål så: Hvis det er attacker, der efterlader hvide pletter på MR-scanningen, så vil der vel ikke være nogle pletter at se, hvis personen har den primære progressive form - eller har jeg misforstået det? Hvis jeg har ret i min antagelse, hvordan stilles diagnosen så?

Svar

Primær progressiv sklerose er betegnelsen for en undertype af sklerose, hvor der kun sjældent forekommer attakker, og hvor sygdomsforløbet er præget af langsomt tiltagende gener over en årrække.

Der ses hos de fleste mennesker med primær progressiv sklerose typiske forandringer på MR-scanning af hjerne og rygmarv, også selv om der ikke forekommer attakker. Herudover kræver diagnosen et langsomt tiltagende sygdomsforløb, med tegn på påvirkning af flere områder i nervesystemet med et forløb over mindst et år.

Der kan også ved primær progressiv sklerose påvises forandringer i rygvæsken hos de fleste, ligesom der i mange tilfælde kan påvises forandringer ved nerveledningsundersøgelser.