Gå til hovedindhold

Positionssvimmelhed

Spørgsmål

Jeg er diagnosticeret i 1999 med en "yderst mild sclerose" og har ikke haft de store gener i løbet af årene. Har dog taget behørigt hensyn til sygdommen.

I oktober fik jeg konstateret "godartet positionssvimmelhed". Jeg mener dog ikke selv, at det har noget med sclerosen at gøre, da det "kun" opstår, når jeg bevæger hovedet, for elsempel når vender mig i sengen, og skal op at sidde efter liggende position, bøjer nakken bagud eller har hovedet nedad - så suser det rundt inde i hovedet og jeg kan ikke holde balancen.

Det har ikke været så voldsomt, at jeg har kastet op eller haft hovedpine. Det står stadig på, efter nu at have haft det sådan i 3 måneder.

Jeg har været hos ørelægen 3 gange i løbet af de 3 måneder, jeg har haft symptomerne og fået "behandling" i form af drej med hovedet, som ikke har hjulpet. Sidste gang blev jeg skyllet med varmt og koldt vand, og det viste ikke sygdom i øret. Mit blodtryk er målt og det er også normalt

Det, jeg læser om svimmelhed og sclerose, får mig mere til at tænke på noget med bevægeapparatet. Hvad tænker du, når du læser mine symptomer?

Svar

Det lyder ikke som om din svimmelhed har noget med dissemineret sclerose at gøre. Som du selv skriver, lyder det snarere som positionssvimmelhed, der er en godartet lidelse i ligevægtsorganet i det indre øre.

Ubehandlet kan svimmelheden vare flere måneder, hvilket så også er tilfældet hos dig.

Ørelæger behandler positionssvimmelhed med "Epleys" manøvre - det er derfor vigtigt at du bliver undersøgt af en ørelæge der har erfaring med denne behandling.

Hvis du allerede har prøvet en ørelæge uden held, må du snakke med din læge om eventuelt at blive henvist til en universitetsklinik.

Du kan læse mere om positionssvimmelhed og behandling heraf i Ugeskrift for læger.