Gå til hovedindhold

PML risiko efter pause med Tysabri

Spørgsmål

Frem til sommeren 2012, hvor jeg blev gravid, fik jeg Tysabri i et års tid. Efter graviditet og amning blev jeg testet JC-virus positiv og fik Gilenya. Jeg har sidenhen fået målt min titer-level til lav (0,9). Nu går overvejelserne imidlertid på at skifte tilbage til Tysabri, da MR-scanningerne viser sygdomsaktivitet (to nye ”hvide pletter” på sidste og forrige scanning). Jeg kender risikoen for PML beregnet ud fra antal år, man får Tysabri. Men skal jeg så tælle videre, som var det 2. år, jeg giver mig i kast med, hvis jeg starter Tysabri op igen? Eller bliver jeg ”nulstillet” i regnskabet, nu hvor der er gået 3 år, siden jeg sidst fik Tysabri?

Mit andet spørgsmål går på, hvorvidt det giver mening at beslutte sig for kun at tage Tysabri i 2 år, hvor risikoen for PML er lavest, og så vælge at gå tilbage til Gilenya derefter. Eller om risikoen for rebound-fænomenet foruden den påkrævede medicinfri periode imellem de to medicintyper, alt i alt ikke gør det anbefalelsesværdigt at skifte sådan frem og tilbage.

Svar

Retningslinjer for PML risiko ved Tysabribehandling, retter sig efter første dosis der er givet. Hvis man tidligere har fået Tysabri i et år, holdt pause og begynder igen med en positiv JC-virus test, er man allerede et år fremme i risikoberegningen.

Vedrørende behandlingsskift efter genopstart af Tysabri, er der risiko for rebound-fænomen (sygdomsforværring), uanset hvad du skifter til. Dog er tidsintervallet til start af den nye behandling forkortet meget af samme årsag, og risikoen derfor også mindsket betydeligt. Om to år vil der med al sandsynlighed være et nyt behandlingstilbud, Ocrelizumab, så du ikke behøver gå tilbage til Gilenya, hvis effekten har været dårlig.