Gå til hovedindhold

PML eller sklerose

Spørgsmål
Min kæreste er lige begyndt på Tysabri og er meget glad for det. Jeg har dog haft lidt svært ved at få helt klare instruktioner omkring hvilke symptomer, jeg som pårørende bør være opmærksom på. Her tænker jeg specielt i forhold til noget så alvoligt som hjernehindebetændelse Jeg vil være meget mere tryg, hvis du med dine ord, kunne give nogle råd, om hvad jeg bør være opmærksom på, og hvad vi bør gøre, hvis vi ser nogle af symptomerne. Skal jeg ringe 112, skal vi bare ringe til scleroseklinikken næste dag etc.?
Svar
Tysabri er en ret ny sklerosebehandling, der bruges til behandling af attakvis sklerose. Man har i undersøgelser af medicinens effekt set enkelte
tilfælde af en alvorlig virusinfektion i hjernen, som kaldes progressiv multifokal leukoencephalopati (PML), se også PML og Tysabri. Denne infektion er indtil videre kun set hos patienter, der samtidig har fået anden medicin, og det er håbet, at man ikke vil se denne infektion, når man bruger Tysabri som eneste behandling af sklerosen.

PML udvikler sig gradvist over adskillige uger, og ligner ikke en almindelig infektion med feber og utilpashed. Typisk giver infektionen gener i form af koncentrationsbesvær, psykisk ændring og hukommelsesproblemer, men der kan også ses halvsidige synsproblemer og andre gener, der ikke er almindelige ved sklerose. Ved hurtig udvikling af denne type symptomer (det vil sige i løbet af timer eller få dage) kan der være tale om et lidt atypisk skleroseattak, som i nogle tilfælde vil kunne behandles med binyrebarkhormon. Ved mere gradvis udvikling (det vil sige over flere dage eller uger) bør man imidlertid diskutere med sin skleroseklinik, om der skal laves yderligere undersøgelser, i de fleste tilfælde en ny MR-scanning.