Gå til hovedindhold

Pludselig helt sløret for mit øje

Spørgsmål

I går på vej til træning blev det pludselig helt sløret for mit venstre øje. Det blev værre og værre, og til sidst kunne jeg kun se ud af et lille hul. Alt andet omkring flimrer, og jeg kunne slet ikke fokusere. Efter en time gik det væk. Mit spørgsmål er så, om det kan være rester fra en synsnervebetændelse, der dukker op, eller bare et almindeligt sclerosesymptom? Blev så bange for, om jeg var ved at blive blind.

Svar

Når man har haft synsnervebetændelse, er der ofte sket en lille skade på synsnerven, selv om man i det daglige ikke mærker noget til det. Det kan komme til udtryk, hvis man motionerer og kropstemperaturen hermed stiger. Så stiger kravet til nerveledningshastigheden, og den beskadigede nerve kan ikke følge med. Så får man f.eks. tågesyn eller mørke pletter i synsfeltet. Det bedres typisk minutter efter at man er ophørt, så en time er lidt længe. En anden mulighed - fordi du skriver at det flimrer - er det man kalder aura af migræne. Men her er en time også i overkanten, og for begge dele er beskrivelsen af at det er et lille hul, du kan se igennem atypisk. Du behøver ikke at frygte, at du er ved at blive blind. Synsnedsættelsen er reversibel.
Skulle det komme igen, så prøv at holde dig for hvert øje for sig, og se om det er ensidigt. Ved migræneaura er det dobbletsidigt, men fordi det ene øjnes synsfeltet overlader med det andet, opfatter man det ofte som ensidigt.