Gå til hovedindhold

Pludselig bevidstløshed

Spørgsmål

Findes der sclerose, som, fra den ene dag til den anden, angriber hjernen, så den ramte er bevidstløs? Hvis ja, hvor finder jeg mere information om dette?

Jeg spørger, da jeg har en 40-årig veninde, som nu ligger på intensiv. Det er som om hjernen fuldstændig er stået af. Hun har ikke haft forudgående symptomer, udover noget ondt i ryggen.

Svar

Der findes en sygdom der hedder Akut dissemineret encephalomyelitis (ADEM), der har lighedspunkter med dissemineret sclerose, som kan give svær bevidsthedspåvirkning fra den ene dag til den anden. Den rammer oftest børn, men kan også ramme voksne. Hos voksne er prognosen ikke så god som hos børn Du kan læse mere om dette, for eksempel på Odense Universitetshospitals hjemmeside.

Jeg skal dog, endnu en gang, understrege at ADEM ikke er det samme som dissemineret sclerose, men ADEM kan, i visse tilfælde, udvikle sig til dissemineret sclerose med tiden.

Sclerose kan, i yderst sjældne tilfælde, påvirke bevidstheden akut, hvilket dog kan ske hvis sygdommen angriber hjernestammen, se også Er sklerose dødelig.