Gå til hovedindhold

Pletter på hjernen, hvorfor ny MR scanning

Spørgsmål

Har været til udredning for MS på Bispebjerg Hospital. For et års tid siden fik jeg dobbeltsyn. I den anledning (udredning for TAO) konstaterede man ved en MR scanning med kontrast, at en øjenmuskel var svært fortykket. Altså fandt man grunden til dobbeltsynet. Men samtidig fandt man talrige plak læsioner i hjernen. Dette kunne indikere MS. En gennemgribende neurologisk undersøgelse viste ingen tegn på MS. En MR scanning af ryggen viste ingen plaks i rygsøjlen. Har nægtet at få foretaget en lumbalpunktur.

Da jeg er meget utryg ved bevistheden om de mange plak læsioner i hjernen, har lægerne på Bispebjerg Hospital tilbudt mig endnu en scanning med kontrast af hjernen. Hvis der er opstået nye plak læsioner, vil disse optage kontrast, og jeg vil i så fald blive henvist til eksperterne på Rigshospitalets neurologiske afdeling. Hvis der ikke findes nye læsioner, vil min sag blive afsluttet.

Det må siges at være en ultimativ beslutning. Der kan gå måneder, før jeg bliver indkaldt til scanning. Derfor søger jeg desperat et svar på følgende: Hvad indikerer det, hvis nye plak læsioner bliver konstateret? Tegn på MS, eller på en anden neurologisk sygdom?
 

Svar

Nogle gange finder man pletter på hjernen som et tilfældigt fund, både hos raske og hos nogle der bliver scannet fordi de fejler noget andet. Man vil kunne komme pletteres natur nærmere ved at lave rygvæskeundersøgelse. Det vil kunne føre til en afklaring, som du længes efter, og det vil være min anbefaling at få det gjort. Det er en lille ting der laves ambulant på ingen tid, men mange er nervøse for undersøgelsen. Lige bagefter siger de fleste at det slet ikke var så slemt som de forestillede sig, nærmest som en blodprøvetagning.

I de nyeste kriterier for multipel sclerose indgår at diagnosen under visse omstændigheder - hvor bl.a. andre årsager er udelukket - kan stilles, hvis der er nytilkomne pletter i hjernen, også uden at de har givet nye symptomer. Man kan ved at give kontrast bedre tidsfæste, hvornår pletterne er opstået. Så det er rationalet i at lave en ny MR scanning.

Disse "pletter" kan være udtryk for forskellige ting. Betegnelsen plaques bruger man for pletter man antager er led i sygdomme af demyeliniserende natur, typisk multipel sclerose eller forstadier hertil.