Gå til hovedindhold

Pletter i synsfeltet samt spørgsmål om D-vitamin

Spørgsmål

Jeg skriver, fordi jeg i dag har opdaget jeg er gravid, i det der kaldes 4. uge.

Jeg har siden weekenden haft en lille plet på højre øje som virker sløret. Jeg har holdt stor fest i weekenden og har derfor haft stress på. Jeg er nu bare meget i tvivl om hvorvidt det er min sygdom der spiller ind, eller det er på grund af at min krop har været for stresset. Jeg har også set på nettet at det måske kunne være et graviditetssymptom (men er det ikke lidt for tidligt)?

Med hensyn til vitaminer, hvad vil du så råde mig til? Jeg har før taget større dosis d-vitamin.

Svar

&#160

Pletter i synsfeltet skyldes nok ikke graviditeten. Kun i ganske få tilfælde kan man få synsforstyrrelser på grund af graviditeten, og altid kun i forbindelse med to graviditetskomplikationer: Graviditetssukkersyge og svangerskabsforgiftning. I begge tilfælde kommer der først synsforstyrrelser, når tilstandende er MEGET fremskredne. Begge typer komplikation starter tidligst midt i graviditeten og derfra skal det udvikle sig i mange uger, før det i slutningen af graviditeten kan blive så fremskredent, at det kan give synsforstyrrelser. Så jeg tror ikke det har noget at gøre med graviditeten.

Derimod er synsforstyrrelser, som du nok ved, meget hyppigt forbundet med sclerose. Man kan både få synsforstyrrelser under et attak og som et tiltagende symptom mellem attakkerne. Jeg synes derfor du hurtigst muligt skal kontakte den sclerose-afdeling du hører til, for kun en scleroselæge kan afgøre om du har fået et attak.

Når man får attakker, kan man få behandling med binyrebarkhormon i høje doser. Men når man er gravid, især de første 12 uger samt de sidste 3 uger inden fødslen, er det ikke sikkert de vil sætte dig i en sådan behandling. Men det kan en scleroselæge afgøre.

D-vitamin er nødvendigt under en graviditet. Det er vigtigt for dannelsen af barnets knogler og tænder, da det hjælper barnet med at optage kalk. Det er også vigtigt for den gravide selv, idet det forebygger senere knogleskørhed.

Under en graviditet anbefales det at indtage 10 mikrogram, hvilket er hvad der normalt findes i almindelige multivitamin-tabletter. Man kan også få D-vitamin ved at opholde sig i sollys med udækket hud (men husk solcremen!), og ved at spise for eksempel fisk, lever, æg og smør.

Men D-vitamin kan også overdoseres! Der er grænser for hvor meget D-vitamin man må få - specielt under en graviditet. Hvis man får for meget D-vitamin under graviditeten, kan det give fosterskader som hjertemisdannelser, vækststandsning og skader på knoglerne.

Ifølge nordiske næringsstofanbefalinger er øvre grænse for daglig indtagelse af D-vitamin 50 mikrogram uden der er risiko for skader. Men på grund af stor variation i tolerancen fra person til person, er det dog ikke altid muligt at angive en øvre grænse, der er sikker for alle. Derfor anbefaler man specielt gravide at holde sig til de anbefalede 10 mikrogram, hvilket sædvanligvis er hvad du kan finde i en almindelig multivitamin-tablet. Derfor vil jeg fraråde, at du tager ekstra D-vitamin under en graviditet - du får hvad du skal bruge i en multivitamin-tablet.

Hvis du vil tage kalk-tilskud udover multivitaminen, kan du vælge et mærke uden D-vitamin.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at alle gravide får:

Folinsyre (400 microgram dagligt) fra man planlægger at prøve at blive gravid.

Jern (40-50 mg dagligt) fra 10. graviditetsuge.

D-vitamin (10 microgram dagligt) fra starten af graviditeten (hvad der normalt er i en multivitamin-tablet).

Jeg håber ikke du har et attak, men i tilfælde af at du har, håber jeg det alligevel er muligt for dig at glæde dig over din graviditet.