Gå til hovedindhold

Pletter i hjernen ved plet i rygmarv

Spørgsmål
Jeg er blevet scannet og der er fundet en højsignalforandring svarende til første del af højresidige medulla på th. 10 niveau. Dette har jeg fået af vide er lig et plak i rygraden eller rygmarven.

Jeg har også fået af vide at der ikke var nogen "pletter" i hjernen overhovedet, men i min journal står der "MR-scanning af cerebrum har ikke vist nogen stor forandring, udover to hvide substans læsioner i venstre cerebrale hemisfære".

Nu spørge jeg så: Er de 2 hvide subsanser ikke "pletter i hjernen" og hvad betyder det? Min neurolog siger også at selv om jeg er følelsesløs i det ene ben og der er fundet plak i ryggen, så er det ikke sikkert at det er sclerose. Er I enige i dette?
Svar
Vi neurologer bruger i det daglige nok ordene ,  og til en vis grad også ordet i hjernen, lidt i flæng, når vi taler om MR-scanninger lavet som led i  udredning af multipel sclerose.

Plaques bruges, hvis man er mere overbevist om at det er led i multipel sclerose eller dets forstadier, og ved brug af betegnelsen plaque vil pletterne som regel være 3 mm eller større. Problemet er, at mange midaldrende og især ældre personer har nogle små pletter i hjernen (jo ældre jo flere, som fingerregel), som ikke behøver at være sygelige, men blot en uspecifik aldersforandring.

Så det at have 2 pletter er ikke i sig selv unormalt og skal fortolkes i en sammenhæng i forhold til alder, sygehistorie og fund.

Jeg er enig i din neurologs udtalelse om, at det kan være udløst fra læsionerne i rygmarven alene og ikke behøver at have noget med de 2 pletter i hjernen at gøre.