Gå til hovedindhold

Plaks der forsvinder 2

Spørgsmål

Den 18. marts i år fik jeg diagnosticeret MS. Forud for denne diagnose havde jeg et attak sidst i december 2007, hvor jeg blev indlagt. Prøven fra min spinalvæske og en MR-scanning dannede grundlag for diagnosen. I spinalvæsken blev der fundet antistoffer, og MR-scanningen viste en 3 cm stor forandring ved rygsøjlen - det var det eneste plak, der blev påvist. Alle neurologiske undersøgelser af hjernens reaktionsevne var normale.

Jeg var meget syg de første fem måneder, med alle de typiske symptomer, som kendetegner MS: Enorm træthed, gangbesvær, smerter i ryggen, konstant ”elektriske fornemmelser” og ”hede” i benene m.m.

For en uge siden var jeg så til en ny MR-scanning, hvor er blevet konstateret, at ”alt var væk”, altså ingen nye plaks, men det oprindelige på 3 cm var også forsvundet (jeg har stadigvæk symptomer i benene og er lettere gangbesværet, men har det ellers meget godt).

Min læge på scleroseklinikken kommenterede ikke disse nyheder med hensyn til det forsvunde plak, og jeg var for overvældet til at jeg var i stand til at stille spørgsmål. Derfor vil jeg være meget glad, hvis du kan besvar følgende spørgsmål:

1) Er helbredelsen af allerede eksisterende plaks blev observeret før, altså har man kliniske erfaringer med dette?

2) Hvis min helbredelse er atypisk, kunne det så betyde, at jeg måske alligevel ikke har MS, men en anden form for sygdom?

3) Hvor sikkert er en diagnose, som er baseret på MR-scanning og undersøgelsen af spinalvæsken? Hvis det kliniske forløb er afgørende for diagnosen, hvilken konklusion kan man drage ud fra mit forløb?

Svar

Først skal jeg sige, at hvis du kun har haft et attak og der ikke var nye forandringer på den 2. MR-skanning, er din diagnose rent formelt klinisk isoleret syndrom (CIS), og ikke MS.

Jeg kan godt forstå at du undrer dig over, at det plak man så på den 1. MR-skanning, kan forsvinde på nr. 2 skanning. Det forholder sig dog sådan, at MR-forandringerne på T2 billeder er uspecifikke, og i nye plak er det primært væske (ødem) man ser på skanningen. Hvis væsken forsvinder igen, vil plakket også være mindre synligt, eller væk, på den næste skanning. Nogle plak på MR-skanning vil derfor forsvinde igen, mens andre bliver og etableres som kroniske plak.

Dine spørgsmål kan besvares således:

1) Den kliniske konsekvens af MR-plak der forsvinder er, at attak-symptomene bedres igen. Det kan dog være svært at se diskrete forandringer på MR af rygmarven og selvom man ikke kan se noget på skanningen, kan der godt komme mén af plakket alligevel.

2) Da jeg ikke kender dine symptomer og undersøgelser nærmere, kan jeg ikke sige om du kan have andre sygdomme. Det, at plakket forsvinder på MR-skanningen, giver ikke anledning til at tænke på andre sygdomme.

3) MR-skanning og spinalvæskeundersøgelse kan være med til at stille MS diagnosen med stor sikkerhed.

4) God opheling efter attakker, få forandringer på MR og lang tid mellem de to første attakker, er alle gode prognostiske tegn ved MS.