Gå til hovedindhold

Plak i rygmarven

Spørgsmål
Jeg har haft sclerosediagnosen i snart 13 år.
En MR- scanning af hjernen har vist meget plak og sorte huller, jeg føler mig ikke meget generet af sclerosen, selvom lægerne siger at jeg må have haft mange attakker.

I sommers fik jeg yderligere et attak, bælteformet med brændende fornemmelse og oversensitiv hud fra halsen og ned, efter 1½ måned med disse symptomer foretog man en
MR-scanning af rygmarven, og også her har jeg plak.
Jeg fik af vide at det ikke er så godt, da nerverne fra hovedet samles her og man bliver "hårdere" ramt når der opstår selv et lille plak.

Skal jeg bekymre mig over at det nu er i rygmarven - eller er dette bare en tilfældighed?
Svar
Stort set alle med MS, vil udvikle sclerose plak i rygmarv såvel som i hjernen. Det er dog mere hyppigt, at de plak der rammer rygmarven, giver symptomer, som fx. de føleforstyrrelser du nu mærker, da rygmarven er tæt pakket med nervefibre, der bringer impulser til og fra krop og ekstremiteter.
Det væsentligste for dig er, at du åbenbart har en god ophelingsevne, så du angiveligt ikke får så mange mén af dine plak/attakker.

Det er dog stadig vigtigt, at bremse udvikling af attakker og plak med medicinsk behandling, da din ophelingsevne på længere sigt, kan reduceres hvis du får mange sygdomsangreb.