Gå til hovedindhold

Personlighedsændring

Spørgsmål

Min mand har sclerose og er ramt både fysisk og psykisk. Indimellem bliver han meget ondskabsfuld og er absolut ikke nem at være i nærheden af. Hverken for børnene eller jeg. Han er stoppet med at tage sine antidepressiver - jeg føler, at han tror han derved kan straffe mig og truer gerne med skilsmisse. Selvom jeg mener, vi gør hvad vi kan for at hjælpe, får vi ofte af vide, at vi aldrig gør noget for ham eller tænker på ham. Jeg er meget i tvivl om hvorledes jeg skal tackle ham, da han i disse situationer ikke kan "nås" på nogen måde.

Svar

Ændret personlighed/væremåde er altid svær at håndtere. Det er en ulykkelig situation at være i, at den person man engang kendte, ikke længere er den samme person. Desværre er det sådan, at nogle personer med multipel sklerose (MS) ikke alene får fysiske symptomer, men også kognitive symptomer og ændret væremåde/personlighed. Ændringer af væremåde/personlighed kan ytre sig på mange måder: Det kan være i form af depression, følelsesmæssige svingninger, ufrivillig gråd og/eller latter, manglende sygdomserkendelse, uhæmmet/asocial væremåde med svigtende dømmekraft og manglende empati.

Det er en væremåde, som ikke tidligere har kendetegnet personen, og som skyldes skleroseskaderne i hjernen. Det er således en væremåde, som personen ikke selv kan kontrollere og ved "dårlig/manglende sygdomserkendelse" heller ikke selv erkender/er klar over. Endelig er ændret væremåde/personlighed utroligt svære symptomer at håndtere. Kognitive symptomer, dvs. problemer med koncentration, hukommelse, overblik,  problemløsning, tempo m.m. er også ofte til stede, når der er personlighedsændring.

Jeg vil anbefale, at din mand  ved næste kontrol hos skleroselæge, bliver henvist til en neuropsykolog med henblik på at få lidt større klarhed over symptomernes sværhedsgrad. Endvidere vil det være en god idé, at du deltager i en samtale med neuropsykologen med henblik på håndtering af problemerne. Hvis der er planer om et ophold på et af landets 2 Sclerosehospitaler, vil det være muligt at tale med en neuropsykolog. Desværre er det nogle gange sådan, at personen med personlighedsændring ikke er motiveret for neuropsykologisk undersøgelse/vurdering/samtale, da personen ikke selv oplever problemerne, eller ikke mener, at de er så svære.

Du kan læse lidt om symptomer og håndtering i pjecen "Personlighed, væremåde og multipel sklerose", som kan rekvireres gratis fra Scleroseforeningen.