Gå til hovedindhold

Personlig pleje

Spørgsmål

Jeg har et spørgsmål om forventning til hjælp fra kommunen til personlig hygiensk pleje: Min mor har sclerose, er 75 år, bor sammen med min far. Hun vil ikke kunne klare sig selv, kan ikke huske, er blevet passiv/inaktiv - og værst af alt, hun kan ikke håndtere personlig hygiejne. Min far må ikke bade hende, hun bliver vred, når han beder hende om at gå i bad, han "stjæler" sig øjeblikke til at tage hendes tøj og vaske det - og hun har inkontinens. Jeg tænker, at min far har brug for støtte til min mors personlige hygiejne. Indtil videre har min far fået afslag på hjemmehjælp, fordi han er frisk og rørig (med modifikationer, set fra sidelinjen).
Kan I hjælpe mig og min far med en afklaring af, hvilke forventninger man i denne type situation kan have til sin kommune? Og kan I sige noget om erfaringer med folk, der ikke vil have hjælp til deres personlige hygiejne - hvordan kommer man ud af denne situation? Min far er i kontakt med en sagsbehandler hver tredje måned, men det oplever han mest som en rutine-ting - ikke rådgivning eller hjælp.

Svar

Jeg opfatter situationen sådan, at dine forældre har fået afslag på praktisk hjælp (rengøring o. lign) med den begrundelse, at din far er i stand til at varetage dette? Med hensyn til personlig hygiejne forholder det sig anderledes, det er man ikke forpligtet til som pårørende.

Du skriver ikke hvilken funktion sagsbehandleren har. Umiddelbart tænker jeg, at dine forældre bør have kontakt med en visitator i kommunen, der kan rådgive og vejlede om mulighederne for personlig pleje. Visitator skal også vejlede om mulighed for socialpædagogisk støtte til håndtering af den vanskelige situation, som dine forældre befinder sig i.