Gå til hovedindhold

Påvirker Copaxone mine levertal

Spørgsmål

Jeg fik konstateret MS i juni 2013, efter et år med to attakker og efterfølgende udredning. Min MS viser sig med udtalt træthed, føleforstyrrelser i hænder og fødder, hvor det dagligt gør ondt i fødderne. Derudover hovedpine som går og kommer og ikke bedres af almindelig smertestillende midler. Jeg er ret sikker på, at mine daglige smerter i fødderne er neurogene. Jeg har været meget tilbageholdende med medicin, fordi Avonex behandling gav mig en kraftig leverpåvirkning. Jeg fik Avonex i 5 uger, og stoppede så da min Alat var 10 gange det normale. Leveren tog flere uger om at komme sig, og Alat nåede op på en 100 gange forhøjelse. Derfor får jeg pt. ingen forebyggende medicin. Min lever skal have ro i 3-6 måneder. Planen er, at jeg skal begynde med Copaxone i slutningen af februar. Det er jeg også lidt bekymret for. Tror I, at der er risiko for en lignede leverpåvirkning/forgiftning?

Kan jeg begynde med Noritren behandling mod de neurogene smerter? Jeg har medicinen herhjemme. Jeg fik recept på det, samme dag som man konstaterede påvirket lever, og derfor fravalgte jeg at tage det. Ellers skulle jeg have startet med det i september 2013. Smerter er der jo stadig og påvirker hele min dagligdag, giver en dårlig nattesøvn og begrænser mig på mange måder. I nævner ofte Saroten her på siden, er det mere skånsomt end Noritren? Jeg har læst alle bivirkninger ved de to typer medicin, og jeg synes at mange af dem virker skræmmende, men jeg synes til gengæld også, at min livskvalitet er markant nedsat med de nervesmerter, jeg dagligt skal kæmpe mod.

Svar

Stort set alle MS behandlinger kan påvirke leveren og give anledning til leverenzym-stigning (hyppigst målte levertal). Hvis stigningen i leverenzymer er lille, har det ingen betydning, men hvis der er betydelig stigning, vil man stoppe behandlingen. De forskellige typer af MS medicin, vil påvirke kroppen på forskellig vis, og hvis du har reageret med leverenzym-stigning ved Avonex, er det ikke sikkert det samme sker med Copaxone. Den eneste måde du kan få afgjort, om Copaxone påvirker din lever, er ved at prøve præparatet under observation af dine levertal.

Vedrørende behandling af dine nervesmerter, kan Noritren anvendes ligesom Saroten. De kan begge påvirke leveren, som din MS behandling, og det er derfor vigtigt, også at kontrollere dine levertal undervejs i dette behandlingsforløb.