Gå til hovedindhold

Pause med medicin

Spørgsmål
Jeg blev diagnosticeret i 1998 og har fået Avonex beta-interferon i ca. 7 år. 
Jeg har indtil for 1 1/2 år siden haft 1-2 attakker om år. 

Jeg har lagt min kost om til vegetarisk dog med fisk og dyrker styrketræning, svømning, Pilates, vinterbadning, havkajak og Yoga. Specielt Yoga har hjulpet meget på uro i benene og strukket muskelvævet ud.
Jeg har det alt i alt super godt de fleste dage, men 1-2 dage efter Avonex injektionen går jeg mere usikkert og stivbenet og er mere træt.
Jeg har haft influenzaagtige bivirkninger al den tid jeg har taget Avonex, men har brugt Ibuprofen Retard til at tage toppen. Fra januar i år skiftede jeg dog disse ud med Inflouron (homøopatisk medicin), som på mig har været bedre til at reducere bivirkningerne.

Jeg kunne godt tænke mig at holde en pause med Avonex for at se om jeg så vil få det godt hele ugen. Mit spørgsmål er derfor hvilke erfaringer der er med at holde pause med medicinen?
Svar
Hvis man er på Avonex-behandling, eller anden forebyggende sygdomsdæmpende MS behandling, anbefaler vi ikke at man pauserer denne.

Formålet med behandlingen er jo at holde sygdommen i ro og hvis man stopper behandlingen, vil der på ny være øget risiko for at få attakker. Hvis bivirkninger er et problem, kan du evt. prøve at skifte til et andet interferonpræparat (fx. Rebif), eller en anden type medicin (fx. Copaxone).

Til foråret forventer vi også, at der kommer en ny tabletbehandling (Fingolimod), hvilket måske bliver et alternativ til de aktuelle standardbehandlinger mod MS.