Gå til hovedindhold

Passiv rygning og sklerose

Spørgsmål

Jeg er en kvinde på 25 år, der har haft (opdaget) sklerose siden jeg var 21 år. Jeg har desuden to veninder, der begge har sklerose. Efter at have snakket om det, er der en ting, vi har fundet ud af, at vi alle har haft tilfældes; nemlig at vi alle, lige fra fødslen, har været passive rygere.

Jeg ved godt, at forskningen ikke kan svare mig på, om dette har en direkte forbindelse, men jeg vil meget gerne kende jeres vurdering. Jeg har nemlig stadig en far der ryger, og det er en betragtning der nager mig, da jeg en dag selv påtænker at få børn.

Vil min fars rygning på nogen måde påvirke mine ufødte og nyfødte børn, eller kan det udelukkes at rygning har noget med sklerosen at gøre?

Svar

Der er efterhånden en del undersøgelser, der tyder på, at rygning er forbundet med en øget risiko for at udvikle sklerose og øget risiko for at få et fremadskridende (progressivt) sygdomsforløb.

Hvorvidt passiv rygning også øger risikoen er dårligere undersøgt.

En fransk undersøgelse fra 2007 påviste imidlertid, at passiv rygning var forbundet med en øget risikoen for udvikling af sklerose hos børn. En svensk undersøgelse fra 2008 tyder på, at der også kan være en sammenhæng mellem passiv rygning og skleroseudvikling hos voksne.

Hvis dine børn udsættes for røg, er det derfor muligt, at deres risiko for at få sklerose (og en række andre sygdomme) øges. Derimod skulle det ikke betyde noget for deres sygdomsrisiko, at du selv har været udsat for passiv rygning i barndommen.