Gå til hovedindhold

Parforholdsproblemer

Spørgsmål

Jeg er forlovet med en dejlig kvinde, der har sclerose på moderat niveau. Jeg syntes ikke, hun tager sin sygdom alvorligt. Såsom hun sidder tit til langt ud på natten og spiller spil på sin mobil, dvs hun kommer i seng på meget forskellige tidspunkter, og står op med både få og nogen gange mange timers søvn, jeg har flere gange sagt til hende, at det er nødvendigt med forholdsvis fast døgnrytme, for hun kan ikke forstå, at hun er så energiforladt, ugidelig og humørsvingende, og jeg har tit prøvet at sige til hende, at det til dels skyldes hendes ustabile og ureglmæssige søvn og døgn rytme.

Derudover er hun meget glemsom, og når vi gør hende opmærksom på noget, hun har glemt, evt i forbindelse med en aftale eller lignende, så er det ikke hende, men os andre der husker forkert, eller også har hun ikke sagt det, vi andre har hørt hende sige. I starten af vores forhold havde vi sex regelmæssigt, dvs. 2 til 3 gange om ugen, nu er det max 2 gange om måneden, hun siger hun nok skal få lysten igen men intet sker, og hun gør intet for at ændre på det, eller få hjælp da hun ikke ser noget problem, og at jeg fokuserer for meget på det. Håber du kan hjælpe mig.

Svar

Tak for din mail. Som pårørende til et menneske med sclerose er det naturligt, at man er optaget af om den anden passer nok på sig selv. Og jeg synes, at det lyder som nogle gode forslag du har til, hvordan din kæreste kan passe bedre på sig selv. De symptomer du beskriver hos din kæreste kan lige præcis forværres ved for lidt søvn.

Men jeg tænker også, at det er vigtigt at det ikke er dig, der får rollen som den, der skal passe på din kæreste. For så kunne det måske medføre, at din kæreste ikke tager ansvar for sig selv og sit helbred. Jeg ved ikke om din kæreste er noget i fornægtelse i forhold til sin sygdom? Noget kunne tyde på det, siden hun ikke forholder sig til problemerne.

At I har mindre sex, og at hun har mindre lyst til det kunne også være et tegn på, at I skal have kigget på jeres roller i parforholdet og i det hele taget få talt om, hvad det er der sker. I er velkommen til at bruge Scleroseforeningens psykologordning, hvor vi også tilbyder parsamtaler. Tilbuddet er gratis for medlemmer af foreningen. Hvis hun ikke har lyst til at tage med, kan du også bruge ordningen som pårørende. Du kan ringe til psykologernes telefontid på hverdage mellem 11 og 12 på 36 46 36 46.