Gå til hovedindhold

Parforhold

Spørgsmål

Jeg har fået konstateret attackvis sclerose og har siden, jeg blev præsenteret for sygdommen, gjort meget ud af at leve normalt. Mens de indledende undersøgelser var igang, fik jeg en ny kæreste, som jeg så fortalte hvordan landet lå. Han valgte at sætte sig ind i sygdommen, og de problemer den kan skabe. I starten gik det godt og vores sexliv var tilfedsstillende. Men efter at jeg desværre har haft symptomer, der kommer og går, bliver det hele sværere for ham.

Jeg har nu meget svært ved at få orgasme, og har ikke fået det længe, hvilket han tror udelukkende er hans skyld. Jeg har forklaret at det desværre er ret normalt ved sclerose. Nu rører han ved mig anderledes end han gjorde før, (selvom han ikke selv syntes det) og det gør mig usikker på, om han har fået et helt nyt syn på mig og min krop, eftersom jeg ikke længere er "normal". Jeg har ingen fysiske skavanker som kan ses udefra, og kun enkelte føleforstyrrelser og dobbeltsyn - det er altså primært mentalt problemet ligger.

Hvordan får jeg ham til at glemme, at jeg har sclerose når vi har sex? Hvordan får jeg ham til at ville have mig, uden at se på mig som syg? Jeg har selv affundet mig med, at jeg måske aldrig får orgasme igen, men hvordan forklarer jeg ham, at det intet har med ham at gøre, og at jeg stadig elsker ham og har lyst til ham? Jeg nyder jo stadig sex, der kommer bare ikke det klimaks der kom engang.

Svar

Det kunne lyde som om du og din kæreste på mange måder har et godt forhold, og at det er på det seksuelle område, der nu er opstået nogle problemer. Det er jo relativt nyt for dig at have fået diagnosen attackvis sclerose. Først og fremmest skal du jo selv vænne dig til at have en lidelse, og jo mere "normalt" og upåagtet det er hos dig, jo mere smitter det af på din kæreste.

Med hensyn til den ændring du mærker, når du får orgasme, eller når den helt udebliver, så er det noget der er foranderligt over tid, og som kan bølge frem og tilbage. At du et par gange ikke har kunnet opnå orgasme, betyder ikke, at det forbliver sådan. Måske skulle I også prøve at finde lidt inspiration til Jeres sexliv, evt. gå på biblioteket eller boghandlen og se hvad de har af bøger, der kunne inspirere. En ændring af de sædvanlige mønstre kunne tage presset fra det, at "det er bedst at få orgasme". Der er jo så meget andet i sex og erotik.