Gå til hovedindhold

Paræstesier om natten

Spørgsmål

Jeg er 26 år og scleroseramt.

Jeg skriver til dig, fordi jeg har meget svært ved at falde i søvn, idet det prikker, stikker og gør ondt i mine arme når jeg ligger i sengen,

Det snurrer helt vildt i mine arme, når jeg ligger på siden - og det er selvfølgelig kun når jeg ligger på siden, at jeg kan sove. Så jeg må ligge og vende og dreje mig. Lige lidt hjælper det dog.

Mine ben er desuden "stive indeni", hvilket gør ondt. Min læge ordinerede først Amitriptylin imod det, men det virkede ikke. Nu har jeg så fået Gabapentin 300 mg - dem tager jeg 2 af inden sengetid og så er benene acceptable. Jeg kan dog stadig ikke sove på grund af armene. Jeg har det også, af og til, som om at jeg sidder i en karrusel når jeg ligger i sengen, hvilket betyder at jeg blive meget svimmel.

Min praktiserende læge har ordineret mig Imozop - en tablet før sengetid - men jeg må kun få 30 piller om året, da jeg ikke skal blive afhængig. Så jeg kan sove godt 30 dage om året. Fedt!

Er der ikke et eller andet at gøre? Jeg kan ikke hænge sammen i hverdagen, hvis jeg skal fortsætte med at ligge søvnløs den halve nat.

Jeg har drøftet det med min neurolog, men han synes ikke at tage problemet seriøst. Er det fordi søvnløshed, på grund af smerter/prikken og stikken ikke er normalt ved sclerose?

Svar

Det lyder som om du har karakteristiske føleforstyrrelser (paræstesier), som ofte ses ved sclerose.

Der er en række typer medicin, man kan bruge mod dette symptom, men hvis Gabapentin har effekt, vil det være oplagt at øge og fordele dosis i løbet af døgnet. På den måde kan du formentlig også blive fri for dine føleforstyrrelser om natten.

Du kan snakke med din scleroselæge, om hvordan du skal øge behandlingen, således at dine gener behandles mest optimalt, i forhold til den dosis der gives.