Gå til hovedindhold

Paradentose og sclerose

Spørgsmål
Det er med stor interesse jeg læser artiklen her på hjemmesiden "Penicillin-studie styrker infektionstese" omkring immunsystemets kamp.
Jeg har selv kæmpet i årevis med paradentose, og har vel i ganske mange år gået rundt med en infektion i kroppen.
Ind imellem efter tandudtrækning og andre tiltag har der været ro, men det meste af mit liv har jeg sloges med det.
Jeg har selv en tanke om at denne betændelsestilstand og MS kan være relateret.

Hvad mener I?
Svar
Jeg tror ikke at din paradentose er relateret til din MS.
Rigtig mange mennesker har paradentose, og der er jo heldigvis ikke så mange, der har MS.
At en infektion skulle trigge sclerose, er en spændende teori, som vi med tiden nok får nogle flere undersøgelser på. Indtil videre er der ingen evidens på dette.  

Sclerose er en immunsygdom, og det er derfor vigtigt at vi ikke går rundt med infektioner, som vores immunsystem skal bekæmpe. Med hensyn til din paradentose er det vigtigt, at du sammen med din tandlæge lægger en plan for, hvordan du kan holde den nede.
Hyppige tandlæge/tandplejer besøg, hvor tænderne bliver renset rene, og hvor din mundhygiejne hele tiden bliver korrigeret. Det vil sige instruktion i korrekt brug af tandbørste, tandtråd og andre hjælpemidler. Det vigtigste i behandling af paradentose, er en perfekt mundhygiejne. 

Hvis man på trods af alt dette, stadig har problemer med paradentose, er der i dag mulighed for både at genteste, for at se i hvilken risikogruppe man er, og man kan også pode fra tandkødslommerne, og se om man har nogle bestemte aggressive bakterier, som man kan behandle med antibiotika.
Flere klinikker er også begyndt at tage laserbehandling i brug, for at desinficere nede i tandkødslommerne.

Med hensyn til tilskud til egenbetalingen så gælder det for alle, at der er mulighed for at henvende sig i kommunen for nærmere rådgivning.