Gå til hovedindhold

Papaverin mod afføringstrang

Spørgsmål

Jeg er en kvinde 61 år med progressiv DS, der gerne vil høre hvor jeg skal henvende mig angående tarmproblemer - tarmproblemer forstået som at jeg pludselig får trang til afføring her og nu, hvilket jo godt kan være meget ubelejligt.

Jeg er i behandling med Papaverin, 6 stk. i døgnet, hvilket for mig syntes at have god virkning. jeg spiser desuden en del Paraghurt, hvilket også syntes at have en virkning. På trods herfor, har jeg dog på nuværende tidspunkt svært ved at styre mine toilettider/toiletbesøg.

Jeg har talt med en neurolog, hvilket jeg dog ikke følte at jeg blev ret meget klogere af - særligt fordi han ikke anbefalede Papaverin, som jeg jo ellers føler har en meget god virkning for mig. Udover det jeg allerede har nævnt får jeg også Movicol gange 3 om dagen (da man i hjemmeplejen er afhængig af faste toilettider). Det har indtil nu fungeret godt, men har jo så desværre ikke den ønskede effekt længere.

Mine spørgsmål lyder nu: Skal jeg bare affinde mig med denne gene, eller er der noget jeg kan gøre? Og desuden: Hvad er Papaverin for et præperat og hvilke bivirkninger har det?

Svar

Papaverin virker ved at hæmme motorik i maven og tarmsystemet og derved kan man nedsætte risikoen for pludselig afføringstrang. Effekten er desværre dårligt dokumenteret, og det er ikke alle der har den tilsigtede gavn af medicinen. Du kan læse mere om bivirkninger på hjemmesiden www.medicin.dk (indlægsseddel; http://www.medicin.dk/(jclflyabe22mqk45mzatf4zn)/GetPdf.aspx?Url=28100742176.pdf&ext=.pdf).

Mere relevant er det nok at du får Movicol, og det er oplagt at trappe det ned, for derved at dæmpe din pludselige afføringstrang.

Hvis problemet stadig er til stede, kan du prøve Loperamid (f.eks. Imodium) mod dine afføringsgener, der kan købes i håndkøb på apoteket, se også Uventet afføring.