Gå til hovedindhold

Overgangsordning for personer tilkendt pension før 1.1.2002

Spørgsmål

Jeg mener, at jeg først bliver folkepensionist, når jeg fylder 67 år, men jeg ved ikke længere, hvorfor jeg mener det. Derfor håber jeg på, at du kan svare mig på, om jeg bliver folkepensionist enten ved 65 år eller 67 år?

Jeg mener at vide, at det har noget at gøre med, hvornår man blev førtidspensionist - det blev jeg i 1990.

Det er vigtigt for mig at vide, da jeg er nødt til at flytte, når jeg bliver folkepensionist.

Svar

Førtidspensionister med tilkendt pension før 1.1.2002 er omfattet af en overgangsordning, der indebærer, at førtidsbeløb/invaliditetsbeløb/erhvervsudygtighedsbeløb (alt afhængig af, hvilken pension, man er tilkendt) bevares til det fyldte 67. år.

Rent teknisk er man folkepensionist fra det 65. år, men beløbsmæssigt sker ingen ændring for personer tilkendt mellemste eller højeste førtidspension.

Pensionister med almindelig og forhøjet almindelig førtidspension, som får udbetalt ekstra tillægsydelse, bevarer ikke denne ydelse efter det fyldte 65 år.

I forbindelse med vedtagelse af Velfærdsreformen blev vedtaget ændring af folkepensionsalderen for personer født efter 1.1.1959. Det betyder, at folkepensionsalderen gradvist stiger til 67 år, men dette vil ikke, jf. ovenstående (med de nugældende regler), få betydning for dig.