Gå til hovedindhold

Over stok og sand

Spørgsmål

Jeg har primær progressiv sclerose, som blev konstateret i 2005. Jeg kan mærke, at mine ben volder større og større problemer i forhold til udtrætning og gangdistance.

Jeg skal til sommer, 4 uger til Dronningens Ferieby, som jeg har været de seneste 5 år - jeg glæder mig hele året til vand, strand og pragtfulde naturomgivelser.

Noget af det, jeg holder mest af er, bortset fra badning, at gå ture i strandkanten - det er for mig terapi for sjæl og legeme. Sidste år mærkede jeg imidlertid en væsentlig nedgang i min formåen på det område, med udtrætning efter korte ture. Derfor er jeg meget spændt på i år, hvor meget jeg kan gå der.

I den frobindelse vil jeg gerne vide, om der findes et hjælpemiddel til sådan brug, så jeg også fremover kan fortsætte min store fornøjelse?

Jeg har jo set, at man har badekørestole deroppe, så jeg tænkte på, for eksempel, en rollator med så brede hjul, at den kan bruges i vandkanten? Man kunne måske også forestille sig en stok med en bred flade forneden, så den ikke synker ned i sandet? Eller måske du har andre gode forslag?

Svar

Der findes desværre ingen ganghjælpemidler til at kunne gå i sand med. Sand og rullesten/grus er noget af det sværeste at gå i – det stiller krav til både styrke og balance. Jeg har dog alligevel et par forslag du kunne afprøve, for at se om det kan hjælpe dig her til sommer.

 

Når du går i sand, skal du dels kunne stabilisere fod-/ankelleddet og dels have noget at støtte dig til. Her kunne følgende måske være en mulig hjælp:

 

- Et par ”dykkersko” af gummi med lynlås der går et stykke op ad underbenet, vil muligvis kunne give dig lidt støtte. De sidder forholdsvis stramt til, men må selvfølelig ikke stoppe for blodtilførslen. De kan købes i sports- eller dykkerbutikker.

 

- Skistave kan fås med ”krave på” i forskellige størrelser – det vil gøre at stokken ikke synker ned i sandet. Desværre kan kraverne ikke monteres på en almindelig stok.

 

- Vandrestave kan fås med store "dup-sko", det kunne måske også være en hjælp. Desværre kan der ikke fås ret mange forskellige "dup-sko" til almindelige stokke længere.

 

Held og lykke med turen langs stranden