Gå til hovedindhold

Øvelser til mindre spasticitet i benene

Spørgsmål
Jeg arbejder hos en borger der har sklerose og ikke længere har funktion i hverken arme eller ben. Jeg kommer dagligt og hjælper borgeren med personlig hygiejne i sengen. Borgeren er vel medicineret, men har en udtalt spasticitet, hovedesagligt i det venstre ben om morgen.

Mit spørgsmål går på følgende: Er der eventuelt nogle øvelser, eller andet, der kan gøres om morgen, inden igangsætning af den personlige hygiejne, for at hæmme spasticiteten?
Svar
Noget af det bedste til at mindske spasticitet i benet er rotationer over hofteleddet:

1. Bøj først borgerens venstre ben og sæt foden i underlaget. Hold let fast om anklen med den ene hånd og placer den anden hånd på knæet. Før så knæet ind mod midten og ud igen. Gerne op imod 20 x.

2. Bøj benet (så det ligger som om det er placeret på en kasse). Hold fast om foden med den ene hånd og den anden på knæet. Tegn nu en vandret cirkel med knæet mens du styres foden, så underbenet bare følger med i bevægelsen. Ca. 10 x.

3. Bøj begge ben og placer fødder i underlaget. Hold fast om begge knæ og før benene samlet fra side til side. 15 x.

Vær opmærksom på, at det er vigtigt med langsomme bevægelser, da det ikke i så høj grad trigger spasticiteten. Hvis bevægelserne udføres for hurtigt, vil borgeren uvilkårligt og ufrivilligt spænde imod.