Gå til hovedindhold

Østriolbehandling fremfor Avonex

Spørgsmål
Kan I hjælpe mig med noget information i forhold til sclerose og behandling med østriol.
Jeg har født for 10 måneder siden, og har oplevet en periode med utrolig bedring af min sygdom, mens jeg var gravid og endda bagefter. Den bedring vil jeg jo gøre alt for kunne fortsætte, så jeg vil høre, om I kan fortælle mig, hvad mine muligheder er for at jeg kan blive behandlet med østriol, for at se om det er det, der er årsagen til min bedring.

Kan min scleroselæge sætte mig i behandling med det? Kan en praktiserende læge gøre det, eller ved I ellers hvad jeg skal gøre for at kunne få lov til at prøve det af?

Jeg skal begynde på almindelig medicinsk behandling med Avonex meget snart, men vil, hvis der er den mindste mulighed, for at afprøve anden behandling med de hormoner som måske er skyld i min bedring, gøre hvad som helst for at få lov til det.
Svar
Det er dejligt at høre, at det går dig godt efter fødsel, og at det også gik godt under graviditet.

Jeg har også oplevet enkelte patienter der ligefrem fik det bedre under graviditeten. Vi behandler ikke sclerose med østriol, dels fordi der mig bekendt ikke foreligger store behandlingsforsøg ved sclerose med dokumenteret effekt af denne behandling, og dels fordi langtidsbehandling med østriol jo ikke er uden bivirkninger, bl.a. hjerte-karsygdomme og øget forekomst af visse kræftformer.

Avonex eller en anden dokumenteret forebyggende behandling er mit bedste råd i din situation.
Disse præparater reducerer attakhyppigheden med ca. 30%, og mindsker tilvækst af nye læsioner på MR scanning af hjernen.