Osteoporose og attakbehandling
d. 31 januar 2011

Jeg har fået foretaget en scanning for osteoperose, da min mor har fået konstateret svær osteoperose og jeg har fået meget binyrebarkhormon. Scanningen viste at knoglemassen i begge lårben og i lænden er lidt for lav, min alder taget i betragtning (jeg er 39 år). Min praktiserende læge sagde vi skulle se tiden an og få foretaget en ny scanning om 2 år.

Vil ovenstående viden få indflydelse, hvis/når jeg får et nyt attak og har brug for binyrebarkhormon?

Det er relevant information og det indgår i overvejelser af attakbehandling med medrol. Jeg har dog kun været udsat for en enkelt ældre patient, hvor osteoporoselægerne decideret frarådede medrolkur. Ved et attak gives godt nok høje doser af medrol, men til gengæld kun i dage til få uger.

Der er i 2 store behandlingsforsøg givet medrol månedligt i 3-5 dage i, i alt, 2-3 år (såkaldt pulsbehanding) og foretaget scanning for osteoporose før og efter behandling. Dette viste at behandlingen tilsyneladende er uden sikker negativ virkning på målingerne.

Får du kalk- og D-vitamintabletter som forebyggelse? Dette har egen læge formentlig allerede iværksat, men vil alligevel lige gøre opmærksom på vigtigheden heraf.

Skrevet d. 31 januar 2011