Gå til hovedindhold

Optræning efter skade

Spørgsmål
Jeg er ergoterapeut og jeg har et spørgsmål angående en borger. Hun har sclerose og har haft det i nogle år. Det drejer sig om hendes kognitive problematikker. Jeg har kun kendt hende i en kort periode. Hun har fået det bedre efter en længere periode med plejeseng i hjemmet og max hjemmehjælp, og endte ud med kun at få hjælp til sin støttestrømpe.

I oktober brækker hun desværre skulderen og kommer til genoptræning for denne. Der er begyndt at komme funktion i denne arm, og hun må så småt begynde at lave belastende øvelser. Det der så er problemet, er at hun ikke mener at hun kan bruge den anden arm. Når både jeg og hjælperne har besøgt hende er der gøremål i hjemmet og udførte situationer der ikke hænger sammen med hendes funktions niveau. Jeg vurderer, at hun har mere funktion i den arm/skulder der ikke har været brækket. Jeg ved at det for hende drejer sig om den sekundære gevinst, men det hænger jo desværre ikke sammen med de ydelser, hun kan kræve at hjemmeplejen hjælper hende med.

Har I tidligere været ude for sådan en sag? Hvad kan jeg gøre? Ville et ophold/kursus være godt for denne kvinde. Har I nogle gode råd til, hvordan jeg takler denne sag?
Svar
Det lyder som en svær opgave du er kommet på.  
Hvis du tænker det er sekundær gevinst hun ønsker, kunne det være en ide at tale med hende om det, fx sammen med familien eller en bisidder. Ønsker hun at komme ud i sociale relationer og på den måde få dækket sit behov for kontakt.  

Mange kommuner har opstartet projekter i forbindelse med hverdagsrehabilitering, hvor det vurderes og afprøves hvilke ressourcer borger har, i forhold til den hjælp de er bevilget hjemmeplejeydelser til. Der rehabiliteres i forhold til disse ydelser. Desværre ved jeg ikke om det også er et område I arbejder med.

Dette ville være oplagt for din borger for at gøre hende så tryg i sin hverdag som muligt. I sidste ende er det visitator der beslutter om hjælpen er nødvendig for en borger, og i dette tilfælde kunne det være en god ide om du tog kontakt til hende og oplyste om dine observationer.  

Med hensyn til kursus og - jeg formoder du mener - træningsophold, kan hun evt. få en henvisning af hendes læge til et genoptrænings ophold på Sclerosehospitalet i Haslev eller Ry.