Gå til hovedindhold

Optræning efter attack

Spørgsmål

Jeg har for nylig haft et attak. Det startede for fire uger siden, hvor selv små anstrengelser førte til ubehag og forværring af symptomer(føleforstyrrelser, tunghed/svaghed i benene, blæreforstyrrelser, lettere balanceforstyrrelser og udtrætning).

Jeg er nu i bedring, efter, blandt andet, en gang solumedrol for to uger siden, men jeg oplever stadig en del symptomer, som dem jeg oplevede under selve attakket.

Jeg vil gerne starte træning igen så snart som muligt, hvorfor mine spørgsmål til dig lyder: Hvor hurtigt kan jeg begynde at træne igen og hvordan bør jeg starte op?

Jeg er vant til at træne ca. en time om dagen, hvor jeg veksler mellem pilates, styrketræning og gang/cykling.

Svar

Det lyder som om attacket har ramt både dine følenerver og bevægenerver, det vil sige at du har symptomer i form af føleforstyrrelser og færre kræfter. Jeg ved så ikke, om du er ramt lige meget i højre eller venstre side eller om det primært er den ene side?

Når du påbegynder træningen skal du prioritere kvalitet i bevægelsen, det vil sige at du skal udføre bevægelserne så korrekt så muligt - hvis du udelukkende er påvirket i den ene side kan du bruge den gode side, som guide for hvad der er en korrekt bevægelse - det vil sige at du må hellere lave færre gentagelser, hvor du laver bevægelsen korrekt end at lave flere gentagelser, hvor du begynder at kompensere med andre muskler.

Hvis du har balance hertil, vil jeg foreslå, at du allerede nu begynder med cykling. Hvis det er på en kondicykel er det endnu bedre, da du ikke skal koncentrere dig om balancen. Her er din fod hele tiden er på pedalen og du skal ikke koncentrere dig om at placere den korrekt, som eksempelvis i gang.

Cykel med lav belastning, så dine muskler ikke udtrættes. Hvis du hurtigt bliver træt, så sørg for at holde pauser af ca. 1 minut flere
gange undervejs. Du må gerne cykle dagligt.

Dernæst kommer gangtræningen, da det er en mere kompleks bevægelse, hvor du skal koncentrere dig om at løfte benet, svinge det frem og placere det korrekt. Igen, hvis du udtrættes, så lav korte gåture eventuelt af flere gange, så du får pause imellem. Lav et mål, for eksempel hen til postkassen/hjørnet/træet eller hvad det nu kan være, så du kan følge din forbedring.

Pilates er slutteligt den mest komplekse bevægelse, men hvis der er flere liggende øvelser, med fokus på mave og ryg, så begynd med disse.

Så altså: Begynd med cykling og gang allerede nu. Små doser, hvor din udtrætning og føleforstyrrelser sætter begrænsningen. Udvælg de lettere pilates-øvelser og begynd også med disse nu.

Hvad angår din styrketræning, så ved jeg ikke hvor hård denne træning er, men jeg vil anbefale dig at forsøge at bibeholde det antale gentagelser du normalt tager. Selve vægten vil jeg halvere. Så igen: lav belastning men mange gentagelser, så nerver og muskler stimuleres. Hvis det viser sig at gå godt med den halve vægt, kan du gradvist justere det op.

Forvent ikke at du kan træne 1 time dagligt - måske snarere 15-20 minutter - og byg det så gradvist op.

Prioriter også udspændinger 1 gang dagligt.