Gå til hovedindhold

Oplysningspligt ved indtægter

Spørgsmål
Jeg modtager førtidspension, som jeg fik tilkendt november 2010.

Jeg har arbejdet som vikar som handicaphjælper siden juni måned, det er jeg rigtig glad for og har på det halve år tjent 56.000 kr.  
Jeg er klar over, at jeg må tjene 65.000 kr. om året, så tænkte ikke dette som et problem.  
Kommunen har nu sendt mig et brev, kan de bare sådan fordoble min indtægt, det er jo et fiktivt tal? 

Jeg får ikke meget pension næste måned. Jeg har ringet og talt med en sød dame, og oplyst hende om at jeg også næste år vil tjene ca. 5000 kr. hver måned. Hun oplyste mig, at jeg altid skal indberette om det er mere eller mindre.
Er der ikke en form for bagatelgrænse, eller hvordan skal jeg forholde mig?
Svar
Du har oplysningspligt om forandringer, der kan medføre ændringer i pensionen. Pensionen kan omregnes når som helst i løbet af året, når indtægtsgrundlaget ændres og der tages udgangspunkt i forventelig årlig indkomst på omregningstidspunktet. Kommunen er ikke begrænset af indkomståret, men skal lægge en forventelig årlig indtægt til grund, som måske kan forekomme fiktiv, men på beregningstidspunktet er udtryk for en årlig indtægt. Når indtægten forandres ændres beregningen.

Kommunen tager udgangspunkt i din forventede årlige indtægt fra juni 2011. Indtægten har været gennemsnitlig ca. 9.200 - 9.400 kr. mdl. (56.000 kr. divideret med antal mdr.).
Såfremt du havde henvendt dig i juni måned, hvor indtægten starter med besked om forventelig indtægt af den størrelse, ville beregningen være sket ud fra en 12 mdrs. periode. Når indtægten så ændrer sig pr. 1.1.2012 ændres beregningen til ny årlig indtægt (indtægt x 12).   

Når/hvis indtægten bortfalder skal du således også give besked, hvorefter pensionen vil blive omregnet igen. Det er vigtigt altid at oplyse om ændringer, det er ikke borgeren selv, der skal afgøre om det er nødvendigt eller ej.  

Med hensyn til tilbagebetaling ved jeg ikke om du kan lave aftale om at afdrage over et par måneder, men du kan da forsøge.   

Du kan altid selv beregne din pension på borger.dk, men forvaltningen skal selvfølgelig orientere dig om beregningen.