Gå til hovedindhold

Oplysningspligt i forbindelse med førtidspension

Spørgsmål

Jeg er pr. 1. august tilkendt førtidspension efter den nye reform pga. skader i hjernen, som giver store vanskeligheder med at huske og gengive tekst, lærer nyt, forstå sammenhænge, koordinerer og systematiserer simple opgaver på de slemme dage. Men jeg er meget i tvivl om, hvad det indebærer, så her kommer en række spørgsmål med udgangspunkt i den nye reform efter 1. januar 2013.
1. Er det rigtigt forstået, at man skal revurderes hvert 2. år uanset hvilken grund man er tilkendt førtidspension? - her tænker jeg på at min sygdom er kronisk og ikke kan helbredes, og jeg derfor ikke vil kunne blive rask igen.
2. Er det rigtigt forstået, at man skal oplyse alt frivillig arbejde, og i givet fald hvem skal man oplyse det til?
3. Er det rigtigt forstået, at man kan blive frataget sin førtidspension, hvis man tager et lønnet job på 1-2 timer (eller måske flere) om ugen?
4. Er det rigtig forstået, at man kan blive frataget sin førtidspension, hvis man tager for meget frivilligt arbejde?
5. Hvis det er tilladt at tage lønnet arbejde, hvordan vil det så blive modregnet i førtidspensionen?

Svar

Jeg går ud fra, at du har fået en afgørelse på bevilling af førtidspension, og det er kun hvis afgørelsen indeholder krav om kontrol om 2 år, at det er tilfældet.

Med hensyn til arbejde ved siden af førtidspension vil jeg anbefale dig at læse disse sider Førtidspension - nye regler på Borger.dk og Førtidspension (ny ordning) på Social-, Børne- og Integrationsministeriets hjemmeside. Jeg håber, at du ad vej kan blive beroliget.

Med hensyn til frivilligt arbejde må du gerne påtage dig det. Jeg kan forstå på dit spørgsmål, at du er blevet nervøs om dine rettigheder og pligter generelt, og derfor vil jeg helt konkret anbefale dig at kontakte din kommune og få helt nøjagtige oplysninger.