Gå til hovedindhold

Oplysning skal gives med omhu

Spørgsmål

Mit spørgsmål er nok lidt atypisk, men jeg håber alligevel du kan hjælpe mig.

Jeg har en kæreste, der har to børn i forvejen på 6 år og 3 år. De ved ikke jeg har sclerose. Jeg har fået at vide, at man godt kan fortælle børn i den alder at jeg er syg - på deres niveau selvfølgelig.

Det ligger dog imidlertid sådan, at der skal til at være en retsag om forældremyndigheden over de to børn. i den forbindelse mener min kæreste ikke at kan fortælle børnene det nu, da han mener det vil skade hans sag at jeg har sclerose (de vil jo nok fortælle deres mor det).

Jeg kan mærke, at jeg har svært ved - og hele tiden har haft det - at de ikke ved det. Det er meget svært at forklare dem hvorfor jeg spiser nogle andre ting og ofte bliver hurtigt træt, når de ikke ved jeg er syg.

Så jeg vil derfor spørge, om du ved noget om, om min sygdom kan have effekt på hans retssag?

Jeg mener jo ikke det burde have nogen effekt. Han mener dog det vil tale imod ham, da jeg jo er alene med dem ind i mellem i kortere tid.

Samtidig skal det siges, at vi selv har et barn på vej til januar, og sclerosen gør mig jo ikke ude af stand til at tage mig af et barn - hverken et nyfødt barn eller et 6 år.

Selvfølgelig det bliver det dog igen svært at fungere helt "normalt", når jeg skal starte på min medicin efter fødslen, da der ofte er bivirkninger forbundet hermed.

Det hele ville bare være nemmere, hvis det var muligt at forklare, hvorfor jeg ikke altid er på toppen.

Svar
Jeg kan ikke give dig et entydigt svar på dit spørgsmål, men blot prøve, at tilkendegive min egen holdning.   Som du sikkert allerede har erfaret, i forbindelse med den sag din kæreste er part i, bruges alle midler, når det drejer sig om forældremyndighed.   Det er naturligvis din kærestes forhold der er det primære i sagen, men i og med at han lever i et nyt forhold, får det uværgerligt også en vis indflydelse, hvordan forholdene er i dette.   Personligt mener jeg ikke, at det burde gøre hverken fra eller til, at oplysningen om din sygdom kom frem i sagen. Årelang erfaring med forældremyndighedssager siger mig dog, at oplysninger uden speciel betydning for sagen, bruges, eller lade os sige misbruges - i Jeres situation kunne en oplysning om, at du lider af en uhelbredelig sygdom, bruges til at anføre, at din kæreste kunne få svært ved at klare en syg samlever, et nyfødt barn og herudover to børn fra tidligere forhold.   Man bruger, så at sige, diagnosen til at gøre dig alvorlig syg.   Det er langt fra sikkert, at modpartens advokat vil henfalde til den slags, men der er for mig at se ingen grund til at give vedkommende mulighed herfor.   Jeg tror, det ville være fornuftigt, at få forældremyndighedssagen afsluttet, for derefter at tage en snak med din kærestes børn, den dag du og din kæreste synes, det skal være.   Jeg synes, du skal tænke meget på, at de to børn allerede har kendt dig i en længere periode, og har lært at sætte pris på dig, som den person du er.   Tænk også på, at børn ikke altid stiller så mange spørgsmål, som vi voksne tror.