Gå til hovedindhold

Oplysning om diagnose

Spørgsmål

Hvornår skal jeg fortælle arbejdsgiver, at jeg har MS? Skal jeg skrive det i mit CV, sige det under eller efter jobsamtalen eller ikke siger det? Jeg er bange for at de ikke vil ansætte mig på grund af min MS og epilepsi. Jeg er 25 og diagnosticeret med MS sidste år. Jeg er ingeniør og arbejdede på kontor for 2 år siden. Jeg har en 1-årige søn og har brug for at finde lønnet job.

Svar

Reglerne om oplysningspligt om helbredsforhold fremgår af lov om brug af helbredsoplysninger på arbejdspladsen. Du kan finde reglerne her - se kap. 3, hvor lønmodtagerens oplysningspligt fremgår. Du er forpligtet til at oplyse om sygdom eller symptomer på sygdom, som vil have væsentlig betydning for arbejdsdygtighed ved det pågældende arbejde.

Jeg forstår din situation sådan, at du på nuværende tidspunkt ikke har gener fra dine lidelser, men tænker samtidig, at du formentlig skal til kontrol på neurologisk ambulatorium og i den sammenhæng har behov for at holde fri. Jeg vil i den forbindelse anbefale dig at orientere dig nærmere om reglerne for aftale i sygedagpengeloven § 56, der giver arbejdsgiver mulighed for dagpengerefusion fra 1. fraværsdag. En sådan aftale kan også dække ambulante behandlinger/kontrol. Du kan orientere dig nærmere herom her.

Man kan altid drøfte, hvorvidt det vil være hensigtsmæssigt at fortie en diagnose, uagtet om det vil have betydning for at kunne passe arbejdet, men ved indgåelse af evt. aftale i henhold til § 56 i sygedagpengeloven vil diagnoserne skulle oplyses.