Gå til hovedindhold

Ophold i udlandet i længere tid

Spørgsmål

Jeg påtænker mig, at jeg næste vinter rejser 5 - 6 måneder til sydspanien eller de Gran Canariske øer, hvilket jo også hører under Spanien.

Jeg modtager førtidspension efter 2003 og modtager også tab af erhvervsevne. Når jeg tager afsted, vil jeg have min adresse i Danmark.
Må jeg tage afsted så lang tid? Hvad skal jeg informere kommunen om? Er mit blå sygesikringskort nok? Vil det påvirke min pension, både privat og offentlige pension? Kan jeg få min medicin Copaxone med til så lang tid?

Svar

Du skal være opmærksom på din oplysningspligt til Udbetaling Danmark vedrørende udenlandsophold. Reglerne er dog meget lempelige, men tag alligevel kontakt til Udbetaling Danmark. Du kan læse nærmere her.

Med hensyn til sygeforsikring/rejseforsikring vil jeg anbefale dig at orientere dig nærmere her på Udenrigsministeriets hjemmeside.

Det er muligt at få udleveret Copaxone til længer varige ophold i udlandet, når du fortsat har adresse her i Danmark og overholder dine kontrol tider, med tilhørende blodprøver. Kontrol tider plejer at ligge hver ½ år, så hvis du er væk 5 til 6 måneder vil det passe, hvis du får en kontrol tid lige før du rejser.
Nogen scleroseklinikker vil kun udlevere medicin til 3 måneders forbrug, men jeg vil opfordre dig til at kontakt din sygeplejerske, og informere hende om din plan, og spørge om det er muligt at får medicin med til et ½ år. Da medicinen jo skal opbevares koldt, er du nød til at have en køletaske med til flyveturen, det er desværre lidt besværligt, da Copaxone fylder en del. Hvis du syntes at det fylder for meget i håndbagagen, og ikke har lyst til at tage så meget medicin med, er du desværre nok nød til at komme hjem og hente medicin efter 3 måneder. 

Husk at medbringe engelsk rejsekort, så du har dokumentation på, at du tager Copaxone for din sclerose.