Gå til hovedindhold

Opheling på MR

Spørgsmål

Jeg har haft sclerose SPMS i 10 år. Jeg er nu 62 år. Jeg har aldrig fået sclerosemedicin, men vedligeholdt min funktionsevne med alternative muligheder i alle former. Har dog brugt smertestillende og antibiotisk medicin i lange perioder. Jeg synes selv, jeg har fået det bedre, og er efterhånden sikker på, at jeg har fat i det rigtige for mig.

Rigshospitalets Scleroseafdeling - mit kontrolsted - kunne ikke bevilge en opfølgning på MR scanning af hjernen fra 2003, så jeg har nu været til scanning på Hamlet Privathospital. Konklusionen lyder: Regression af venstresidig læsion i cerebellare pedunkel. Let progression af supratentorielle hvid substans læsioner. Formentlig status quo af intramedullære cervikale læsioner. Jeg er fantastisk glad for regressionen. At der er tilkommet ekstra hvide pletter, ser jeg ikke som et problem, grundet min alder.

Det er først de sidste 2 år, jeg rigtigt har mærket bedringen. Jeg har set forskellen på scanningsbillederne 2003 contra 2013, og kan se at jeg må gå imod lysere tider. Samtidig ved jeg godt, der er lang vej igen. Stivhed, smerter, uro og manglende koncentration er stadig dagligdag, men de gode øjeblikke bliver stadig længere og længere.

Spørgsmålet til eksperten er nu: Hvornår ser I disse regressioner? Er det muligt at få lidt flere tanker omkring regression på scanningsbilleder? Jeg forstår nu, hvor vigtigt området i og mellem hjernestamme og lillehjerne er i forhold til Sclerose. Det er så vigtigt for mig at vide noget om processen, da det er en stor del af min healing.

Svar

Når MS udvikler sig i central-nervesystemet, vil man på MR skanning se forskellige typer af forandringer, afhængig af hvilke sekvenser man bruger. De billeder der sædvanligvis refereres til ved diagnose og opfølgende skanning er såkaldte T2 og FLAIR billeder, hvor øget væskeindhold og arvævsdannelse vil fremstå hvidt.

Billederne giver derimod ingen information om, hvordan selve nervevævet har det i de hvide plaks og billederne siger derfor ikke noget om hjernens funktion. Det er ikke alle plak, der udvikler sig aggressivt ved MS, og nogen vil tilbagedannes kort efter de har vist sig (regrediere) og efterlade få eller ingen spor. Man snakker også om "skyggeplak", hvis der sker en opheling (remyelinisering), af tidligere aggressive plak. Der er således mulighed for opheling af såvel nye som gamle plaks, men hvorvidt der reelt sker en samtidig forbedring af tabte funktioner afhænger af, om nerveceller og nervefibre i plakket, har taget uoprettelig skade ved sygdomsangrebet.

I din situation er det under alle omstændigheder positivt, at der er sket en regression af tidligere MR forandringer og måske mere vigtigt, at sygdommen ikke har udviklet sig aggressivt over de sidste 10 år.