Gå til hovedindhold

Opheling efter CIS

Spørgsmål
I starten af november blev jeg indlagt med følelsforstyrrelser i benene og efter lumbalpunktur, MR-scanning og hvad man nu ellers fandt på, blev jeg, efter 12 dages indlæggelse, sendt hjem med diagnosen CIS.

Har lige fået svar på fornyet MR-scanning som intet nyt viser, hvorfor jeg stadig har CIS-diagnosen og åbenbart nu kan gå de næste mange år og se an hvad der så sker. Men jeg har jo stadig følelsesforstyrrelser i begge ben, fra fødderne og op midt på låret. Kan der gøres noget ved dette eller skal jeg bare vente og se det an?

Det har nu stået på i 4 måneder. Hvornår opgiver man håbet om at det går i sig selv og accepterer at sådan er ens ben fra nu af?
Svar
CIS er en engelsk forkortelse for Clinically Isolated Syndrome, hvilket på dansk kan oversættes til klinisk isoleret syndrom. Det er en betegnelse for det første formodede angreb (attak) af MS. Diagnosen MS kan dog ikke stilles på dette tidspunkt, da det fordres, at man har haft mindst to attakker, eller at der på en ny MR-scanning, er set udvikling af nye plak.

Der er ingen regel for hvor hyppigt man skal scanne, for at se efter ny plak-udvikling, men resultatet af den første scanning og de øvrige undersøgelsesresultater kan i et vist omfang være vejledende.

Hvad angår dine symptomer, kan man på nuværende tidspunkt ikke gøre noget for at få dem bedret og det er overladt til den naturlige opheling, der sker efter et attak. Den største bedring kommer oftest i løbet af de første 3 - 6 måneder, men opheling kan også ske op til et år efter attakket. Efter et år er chancerne ikke så store, for at der kommer væsentlig bedring i attak-symptomerne.