Gå til hovedindhold

Ømhed og stivhed i benene

Spørgsmål

Jeg skriver, da jeg har fået et problem med ømhed og stivhed i mine ben over de seneste tre uger. To gange har det været så udtalt, at jeg næsten ikke kunne gå. Det gjorde ondt at støtte på benet, og det føltes som om mit hofteled ikke var rigtigt låst fast. Det gik over i løbet af et par dage begge gange. Det ramte en gang i højre og en gang i det venstre ben. Men en tunghed og stivhed har siddet fast i benene. Mine hoftebøjere er ømme og føles stive. Har forsøgt udstrækning, men det hjælper ikke rigtigt. I samme periode har jeg også haft svært ved at finde hvile om natten - jeg sover normalt godt.

Jeg er usikker på, om den nuværende situation er udløst af, at jeg pt. skal køre langt i bil - 1 time hver vej - for at kunne passe mit arbejde, eller om det måske er et attak. Mine attakker føles ikke normalt sådan her, men måske er det bare en ny udvikling af sygdommen? Jeg har haft sclerose i 13,5 år. Jeg har haft et mildt forløb rent fysisk - mest føleforstyrrelser, synsnervebetændelse og lidt kraftnedsættelse - og plejer at kunne gå så langt jeg vil og ikke skulle tage hensyn til udtrætning. Jeg har dog arbejdet på halv tid i de sidste otte år, da sclerosetræthed og mental udtrætning gav mig store udfordringer.

Svar

Det lyder som om du har spastiske symptomer i benene. Mennesker med sclerose er ofte plaget af stive muskler (øget muskelspænding/spasticitet) eller kortvarige kramper i musklerne (spasmer), hvor sidstnævnte også kan være smertefulde. Det skyldes at sygdommen har beskadiget de nervebaner fra hjernen, der normalt afbalancerer spændingen i musklerne.

Muskelstivhed ved sklerose søges ofte medicinsk behandlet med Baklofen/Lioresal eller Tizanidin/Sirdalud. Effekten af disse præparater svinger meget fra person til person, og på nogen virker Baklofen bedst, mens andre har bedre effekt af Sirdalud. Endelig er der kommet en ny behandlingsmulighed med Sativex (medicinsk cannabis), der kan bruges i kombination med et andet antispastisk lægemiddel. Antispastisk behandling vil sædvanligvis være en specialistopgave, men nogle praktiserende læger afprøver standarddoser og henviser til MS specialister eller praktiserende neurologer, hvis der ikke er effekt som forventet.

Du spørger om symptomerne kan lyde som et attak, og det synes jeg umiddelbart ikke det gør. Symptomerne kan derimod godt skyldes over/fejlbelastning af muskulaturen, og det vil derfor også være en god ide, at snakke med en fysioterapeut om ikke medicinske tiltag, i form af afspænding og justering af siddestillingen i din bil.