Omega-3 fra fisk m.v
d. 22 november 2009

Jeg har en række kost-spørgsmål, som jeg håber du vil kunne hjælpe mig med: i "Sund mad ved sclerose", side 19, står vedrørende kosttilskud: "at præparatet ikke bør indeholde jern, da dette kan være skadeligt ved betændelsessygdomme". Betyder dette at jeg skal undgå brændnælde te, som jo indholder rigtig meget jern?

Ydermere: I stedet for de anbefalede koncentrerede fiskeolier vil jeg godt spise rigtig fisk, hvor meget fisk skal/kan jeg så spise om dagen? Jeg holder meget af fisk og vil derfor også meget gerne spise fisk hver dag, for at dække mit proteinbehov, i stedet for kød og soya/kikærter/hvide bønner - hvor meget fisk må/kan jeg spise? Og slutteligt: Er det kun havregryn man skal undgå at tage calcium sammen med, for ikke at hæmme zinkoptagelsen, eller gælder det også solsikkekerner, græskarkerner og mandler?

Der er flere stoffer som vil fremme inflammation (betændelsestilstand), hvoraf jern er en af dem. Jeg kan ikke give dig et præcist svar på hvor meget jern du får fra brændenældete. I tør vægt giver brændenælde 10 mg jern pr 100 g., så ved at drikke en kop kommer du jo slet ikke i nærheden af dette niveau. Nu kender jeg ikke baggrunden for dit valg af brændenælde som te, men der er der også mange andre muligheder for valg af urtete. Så hvis du fortrække urtete, så vil jeg foreslå dig også at vælge nogle andre til at skifte med. Derudover kan du jo prøve både grøn te og hvid te, som begge indeholder antioxidanter, gerne i økologisk kvalitet.

Anbefalingerne for omega-3 fedtstof i sclerosekost ligger på 1-1,5 g pr. dag. Fødevarestyrelsen anbefaler 200-300 g fisk pr uge, hvor man spiser en blanding af fed fisk og mager fisk. Grunden til at anbefalingen ikke er højere for fisk er, at man også har kombineret kostråd om fisk med en miljømæssig vurdering af hvilke belastende stoffer, som dioxin, PCB og andre miljøgifte, man vil indtage gennem især den fede fisk. Fed fisk er de eneste fisketyper, der i praksis giver et bidrag til omega-3 fedtstof. Udregnet på forskellige typer af fed fisk, vil de skønnede portioner, til for eksempel frokost, se sådan ud:



Røget makrel, 50 g: 2,4 g omega-3 fedtsto. fLaks, røget, udskåret, 75 g: 2,1 g omega-3 fedtstof. Makrel i tomat, konserves, 50 g: 1,6 g omega-3 fedtstof. Sardin i tomat, konserves, 50 g: 1,4 g omega-3 fedtstof. En halv marineret sildefilet; 40 g: 0,9 g omega-3 fedtstof. Hellefisk, røget, 75 g: 0,8 g omega-3 fedtstof. Det er en glimrende idé, at få dækket sit omega-3 fedtstof via kosten, men det er yderst vanskeligt, hvis Fødevarestyrelsens råd omkring fisk også skal følges. Svaret må derfor blive, at du kan vælge at spise ca 150 g fed fisk, for eksempel blandt de jeg har nævnt overfor (det vil sige at vælge 3 af forslagene fordelt på alle ugens dage). Det vil betyde, at rådet vil være, at du derudover kombinerer med fiskeoliekapsler.


Desuden er der i beregningen plads til 150 g mager fisk. Magre fisk er alle fladfisk og torskefisk.

Alternativet til forslaget er at gøre, som det er vist for mennesker med risiko for blodpropper, at holde indtaget på fed fisk på 40-60 g dagligt. Dette er vist at have yderligere gunstig effekt for disse mennesker, hvilket blandt andet handler om at fiskeolierne er inflammationsbegrænsende, hvilket jo er parallelt til MS-ramte. For at dække dit proteinbehov kan du, som det fremgår af ovenstående, næppe få det dækket af fisk alene. Mit forslag vil derfor være at du kombinerer med fjerkræ og gerne også kikærter, tørrede bønner og linser.

At mineraloptagelsen hæmmes af fuldkornsprodukter skyldes, at mange kornprodukter indeholder fytin eller fytinsyre, som stoffet også kaldes. Fytin binder mineralerne. Ved lav pH (surhedsgrad) opløses denne binding dogm, og mineralerne frigøres. Det er en af grundene til at surdejsrugbrød er en god ide. Generelt er det en god ide, at indtage mineraler væk fra fuldkornsprodukter af korn. Det gælder ikke solsikkekerner og lignende.

Skrevet d. 22 november 2009