Gå til hovedindhold

Omega-3 fedtstoffer m.v

Spørgsmål

Jeg vil gerne høre dig, om din holdning til følgende, når man som jeg har primær progressiv sclerose og ikke får min medicin (beta-interferon) mere:

Er alle 3 omega-olier gode? Jeg har hørt at omega-3 er den bedste og at man skal undgå omega-6 samt kun
få lidt omega-9. Hvordan skal jeg forholde mig?

Jeg bryder mig desuden ikke ret meget om fisk, hvorfor jeg, hver dag til morgenmåltidet, tager morgenmåltidet:

- 3 fiskeolie tabletter a' 600 mg omega-3 fedtsyrer fra matas

- 3 kæmpenatlysolie a' 1000 mg fra healthcrafts, også fra matas

- 4 tabletter a' 36 ug d3-vitamin

- 2 tabletter a' 500 mg c-vitamin

Jeg kan ikke sige om det virker, eller rettere om jeg har fået det bedre, men nu har jeg taget dette i lidt over et år, men hvordan var det gået hvis jeg ikke havde taget det?

Har du desuden noget kendskab til Kolloid sølvvand?

Svar

Det er ikke muligt at bedømme hvordan du ville have haft det uden de tiltag, du har gjort. Nogle oplever ændringer, når de foretager kost- og livsstilsændringer, andre gør ikke - dette er også registreret i forsøg med kost- og livsstilsændringer for scleroseramte.

Umiddelbart vil jeg sige, at omega-3 fedtstof eller omega-3 fedtsyrer er de vigtigste, fordi disse fedtstoffer har betændelseshæmmende effekt. Omega-9 fedtsyrer antages af en række forskere indenfor dette felt som værende neutrale, hvorimod omega-6 fedtstofferne konkurrerer med omega-3 fedtstofferne om nogle af de samme næringsstoffer for at kunne blive omsat til de gavnlige stoffer, som er årsagen til den ønskede betændelseshæmmende effekt.

Det er selvfølgelig oplagt at få omega-3 fedtstof fra især fede fisk, men hvis man ikke kan lide fisk må man jo træffe andre valg for at få omega-3 fedtstofferne. Her kan man vælge levertran eller fiskeoliekapsler. Skal man præcist kunne vurdere dine kosttilskud skal du have en personlig konsultation hos en ernæringsterapeut.

Umiddelbart ser niveauet af omega-3 fedtsyrer dog fornuftigt ud. For nogle vil 2 stk være passende, for andre 3 stk.

Kæmpenatlysolien indeholder 85 mg GLA pr kapsel og det er passende at tage 2-3 stk, så du får i alt  170-255mg GLA.

D3 vitamin tager du jo en vældig høj dosis, idet du får i alt 144 ug D3 vitamin. Nu er opfattelsen den at D3 i praksis ikke kan overdoseres, så længe det er D3 vitamin man indtager. Jeg antager nogen har rådgivet dig til at indtage denne dosis. For de fleste vil 1 stk a 36 ug (mikrogram) være tilstrækkeligt.

Du kan få din D-vitamin status vurderet hos egen læge ved hjælp af en blodprøve. Du skal have målt: 25 hydroxy-D-vitamin eller (25-OH-D), som, for også at opretholde sunde knogler, bør ligge på 75-80 nmol/l i blodprøven.

Behovet for antioxidant i form af C-vitamin er givetvis forskellig afhængig af kostens sammensætning i øvrigt, men mange oplever en gavnlig effekt på gentagne infektioner ved ekstra indtag af C-vitamin.

Kolloid sølv deler vandene om jeg så må sige. I alternative kredse benyttes kolloid sølv til bekæmpelse af infektioner sammen med en række andre tiltag. Indenfor den medicinske verden benyttes kolloid sølv også til at bekæmpe infektioner, der ikke har kunnet bekæmpes på anden vis.

Nogle forskere er kritiske overfor brugen af sølv på forskellig vis, idet den mekanisme, der får bakterien til at gå under, på grund af at den udsættes for sølv, også er den mekanisme, der kan pumpe antibiotika ud af bakteriecellen og dermed måske bevirke en øget antibiotikeresistens blandt bakterier. Det sidste er selvfølgelig uheldigt.