Gå til hovedindhold

Ødelagt hud

Spørgsmål
Efter 10 års injektioner med interferon er min hud og fedtvæv ødelagt.
Hvad kan der gøres ved det?
Svar
Det er jo med dette som med så meget andet, at det er bedre at forebygge end at helbrede.
Når det er sagt, ved jeg godt, at det hos enkelte personer næsten er umuligt at undgå, at der kommer blivende skader, og det er åbenbart sket for dig.  

Jeg ved ikke om du fortsat er i behandling med interferon, men hvis du er, går jeg ud fra, at du har prøvet alt - at skifte konstant mellem alle mulige stikkesteder, at undgå at stikke i ødelagt hud, at trække lidt tilbage i sprøjten for at undgå medicin på selve huden, at afprøve forskellige kanyler, at stikke med og uden autoinjektor, at smøre med lokale antiinflamatoriske midler, at afkøle injektionsstedet efter injektion, tæl til 10 før du trækker kanylen ud, at medicinen har stuetemperatur før injektionen tages, fået din sygeplejerske til at kontrollere at stikkedybden og injektionsteknikken er i orden.

Nogle har gavn af ultralydbehandling på de ødelagte steder, hvis du har lipoatrofi - tab af fedtvæv i underhuden - kan man ikke få det til at forsvinde, men det er vigtigt ikke at stikke i området.
Nogle vælger at skifte til en medicin som gives med længere kanyle ind i en muskel, den kan f.eks. gives af en hjemmesygeplejerske bagtil i hofteregionen, hvis lårene er så ødelagte, at de er svære at stikke i.