Nyt attak på Avonexbehandling
d. 27 januar 2011

Min læge siger jeg er ok medicineret med Avonex, til trods for jeg har mange føleforstyrrelser i ben og arme samt har følelsen af at gå på kugler i tide og utide, tillige med en tydelig fornemmelse af strøm igennem mine ben når jeg bøjer hovedet frem.

Kan man bede om at komme over på for eksempel Rebif44, da jeg umiddelbart selv vurder at denne medicin vil beskytte mig bedre mod attker samt mod forværring af min dårlige side? Det er altid i min dårlige side at attakkerne kommer og jeg vil jo ikke gå og tage Avonex hvis det ikke gavner mig og jeg bare bliver dårligere og dårligere.

Jeg ser sådan på det, at Avonex er en mild form for medicin og Rebif 44 er væsentlig stærkere, hvormed jeg vil have en højere beskyttelse mod attakerne.

Min neurolog vurderer at jeg har et lille attak, som jeg efterhånden har haft mange af i form af føleforstyrrelser.

Jeg kan desværre ikke vurdere hvordan dit forløb er, men generelt er man opmærksom på, om der er attakker på behandling med interferon (Avonex, Rebif, Betaferon eller Extavia) eller glatiramer acetat (Copaxone). Hvis det er tilfældet, vil det sjældent være tilstrækkeligt at skifte til et andet præparat inden for samme gruppe, for eksempel fra et interferon til et andet, da interferonerne ligger meget tæt på hinanden i effektivitet. Det vil derfor heller ikke være tilstrækkeligt at skifte til Copaxone af samme årsag, med mindre man danner antistof mod interferon.

Hvis en patient får et attak på behandling med interferon, vil man i de fleste tilfælde lægge månedlig behandling med binyrebarkhormon (Medrol) til den basisbehandling patienten får i forvejen, da det har vist sig at øge effekten betydeligt.

Hvis man får to betydningsfulde attakker indenfor et år, eller ét meget alvorligt attak på interferon eller Copaxone, vil man i stedet overveje Tysabribehandling. I løbet af foråret eller sommeren kommer der også en pille på markedet (Gilenya), man kan skifte til, hvis man får et attak på interferon eller Copaxone.

Du kan snakke med din scleroselæge om, hvorvidt nogen af de ovennævnte muligheder er relevante for dig.

Skrevet d. 27 januar 2011