Gå til hovedindhold

Nyere bil som hele tiden er på værksted - hvordan gælder købeloven

Spørgsmål
Hvor og hvordan gælder købeloven?

Min bil er købt i maj 2008. Den er indrettet med lift og lås til hjælpemidler, og den virker fint indtil marts 2010, hvor der bliver problemer med gearkassen. Den er med automatgear og kan ikke finde 1.gear, og går i stå under kørslen.
Bilen kommer på værksted hos forhandleren, to uger efter gentager historien sig. Bilen sendes til forhandlerens værksted igen.

Den er endnu ikke 2 år, og i henhold til købsgarantien skal fejlen vel udbedres uden omkostninger for mig? Jeg anfører at nu bør fejlen ikke forekomme oftere (idet jeg rent faktisk mener, at to reparationsforsøg af en vare er nok – tredje gang er det en ombytning).

De finder en ganske lille beholder i forbindelse med gear/kobling, der mangler væske. Væsken fyldes på, bilen testes og virker. Som dokumentation for hændelsen har jeg sikret mig to 0-fakturaer fra værkstedet.
I slutningen af august 2010 sker det så igen. Gearet virker ikke, og bilen står stille. Jeg kigger ned i den lille beholder med væske og konstaterer at den er tom, hvorefter bilen sendes på værksted igen.

Hvordan stiller jeg mig til hele denne historie? Fejlen er åbenbart fundet – men ikke afhjulpet? Nu er bilen så på værksted for 3. gang for den samme fejl – er det så sådan, at man kan forlange bilen ombyttet? Eller gearkassen ombyttet?
 
Det er kommunen og mig i fællesskab, der har købt denne bil, men jeg synes ikke at der er nogen hjælp at hente i kommunen, som svarer mig, at de ”ejer” kun hjælpemidlerne, bilen som sådan er min! Men hvis den skal byttes p.g.a. fejl, vil det blive behandlet som ”bilskift i utide”.

Jeg er usikker på, hvor skinger jeg kan tillade mig at blive i stemmen overfor dette bilfirma. Det er utilfredsstillende af eje en bil, man dårligt nok tør køre udenfor bygrænsen i, og det irriterer mig hvis et større bilfirma ikke synes, de skal følge den købelov, der gælder for alle andre erhvervsdrivende. Er der et godt råd til mig.
Svar
Når du køber en bil (også selvom kommunen evt. medfinansierer i et eller andet omfang), så gælder købeloven. Købeloven betyder ikke, at der er to års garanti på bilen. Der er kun garanti, hvis forhandleren har lovet dig en garanti. Men - du har to års reklamationsret.

Når værkstedet udbedrer en skade, så løber der en ny to års frist på de dele, som er blevet udbedret. Værkstedet er derfor forpligtet til at udbedre fejlen igen.  

Desværre tror jeg ikke, at fejlen er så alvorlig, at du har ret til at forlange en anden bil i stedet.  

Jeg vil derfor foreslå, at du giver værkstedet endnu en chance (eller to) til at udbedre fejlen. Hvis det stadig ikke virker, vil jeg foreslå, at du beder dem udskifte hele gearkassen i stedet. Det grundlæggende problem er, at hvis værkstedet ikke vil bøje sig, så er det dig, der skal anlægge en retssag for at få ret - og det kan stort set aldrig betale sig at gennemføre sådan en retssag.  

Du kan evt. kontakte Forbrugerstyrelsen for at få rådgivning, men denne sag ligger sandsynligvis uden for styrelsens kompetence.