Gå til hovedindhold

Nye symptomer efter synsnervebetændelse

Spørgsmål

Er det attak nr. 2?

Jeg er en mand på 27 år, som for 5 uger siden fik en sandsynlig synsnervebetændelse på højre øje. Når jeg skriver sandsynlig, er det fordi, min øjenlæge ikke med 110 % sikkerhed kunne sige, at det var en sådan, men at det tydede på det.

Indtil for en uge siden havde jeg ikke mærket andet til synsnervebetændelsen end det karakteristiske tågesyn på det ramte øje. Her den sidste uge er jeg imidlertid, hver morgen, vågnet med "sovende" hænder (dobbeltsidigt, altså). Dette går væk igen 20-30 sekunder efter jeg er vågnet. Jeg kan dog forsat mærke at mine hænder har en lille smule nedsat følelse resten af dagen.

Derudover sker det en 5-6 gange om dagen, at jeg får et lille "jag" i min venstre tinding. Det varer kun i få sekunder hver gang. Jagene startede præcis samtidig med de sovende hænder, altså for en uge siden.

Derfor vil jeg spørge: Skal man se disse ting som en (sen) udvikling af første attak - synsnervebetændelsen - eller skal det forstås som attak nummer 2?

Svar

Det er ikke noget helt nemt spørgsmål du stiller.

For at der pr. definition er tale om et attak, skal symptomet vare i mere end 24 timer og det er dine jo ikke (i træk), men der er også nogle symptomer, som kun varer kort tid og som kan være led i demyeliniserede lidelse (sclerosespekret). For eksempel kan der komme nogle jag/stød når man bøjer hovedet fremover; dette tyder på en læsion i rygmarven. Hvis det kommer i en tidsafgrænset periode udover et døgn og forsvinder igen, vil nogle regne det som et attak.

Med hensyn til den tidsmæssige udvikling, siger man at der skal have været stabile eller bedring i symptomer de forudgående 30 dage, ellers er der tale om den samme episode (ét attak, ikke 2). Jeg ved ikke om det er tilfældet i de 5 uger der er imellem dine symptomer.

Så om det er et attak er tvivisomt, men symptomerne, givet du i øvrigt er rask (du er jo ung, så risiko for andre sygdomme som kan give lignende symptomer er lille), kan sagtens være led i demyeliniserende lidelse.

Har du været set af en neurolog? Ellers vil jeg anbefale dig at bede din egen læge om en henvisning hertil.