Gå til hovedindhold

Nydiagnostiseret

Spørgsmål
Jeg er en kvinde på 39 år der netop har fået konstateret sclerose. I den forbindelse har jeg en række spørgsmål, som jeg håber du vil hjælpe med at besvare,

I forbindelse med min MS-udredning er der konstateret et D-vitaminniveau på 28. Hvor mange mg D-vitamin skal jeg suplere med, for at rette op herpå?

Jeg er blevet opfordret til at omlægge min kost til MS-kost, hvilket jeg er i gang med. I den forbindelse vil jeg gerne bede om konkrete produktnavne på diverse vitamin- og mineraltilskud, som vil være hensigtsmæssige.

Hvorfor må man ikke indtage jern?

Jeg har med stor glæde konstateret at der er rigtig mange gode tilbud til sclerosepatienter, er der også mulighed for en samtale med en kostvejleder samt, i den forbindelse, udarbejdelse af en kostplan?
Svar
Med et D-vitaminniveau på 28 vil der være behov for at supplere med vitamin D3 i vinterperioden i hvert fald, så må der senere tages stilling til om det skal fortsætte.

Mit forslag vil være at du tager 35 mikrogram D3 vitamin fra Naturdrogeriet i de næste 3 måneder og derefter får en opfølgning på dit vitamin D-niveau. Vitamin D skal måles via en blodprøve og der skal måles for 25-hydroxy-vitamin-D, også kaldet 25-OH-D.

Forskning viser nu, at ikke alle kommer op på de 75-80 nmol/l, fordi vitamin D er andet end et vitamin. Vitamin D har funktioner på mange niveauer og en lav vitamin D kan betyde at D-vitaminet bliver benyttet til at dæmpe bakterie-induceret inflammation. Løsningen er ikke at sætte vitamin D-niveauet op, men at sikre, i hverf fald i vintermånederne, en forsyning af vitamin D, som ellers er vanskelig at skaffe sig på vores breddegrader, fordi solindstrålingen er for lav.

Kvinder i den fertile alder har naturligvis brug for jern - og andre også, blot i lavere niveauer. Men jern øger inflammationen. Sukker hører hjemme i samme kategori, så det er også godt at omlægge sin kost til at indeholde mindre sukker. Desuden indeholder sukker ingen næringsstoffer, og ernæring handler jo ret beset om næringsstoffer.

Der er jo altid flere muligheder for mineraltilskud. Umiddelbart vil jeg foreslå dig at benytte Spectro uden jern, som er et multivitamin-mineraltilskud i kapselform. Det kan være en god ide, at gøre status om, for eksempel, et halvt år, for at se om noget skal være anderledes.

Desuden mener jeg, at du skal have målt dit niveau af vitamin B12 og folinsyre samt homocystein via egen læge eller neurologisk klinik. Herudover vil jeg foreslå dig, at blive undersøgt for om du har reaktioner på gluten. Forskning viser at mange med autoimmune sygdomme ikke kan tåle gluten. Kontakt venligst egen læge for at få dette undersøgt.

Scleroseforeningen giver ikke personlig rådgivning om kost. men på Sclerosecentrene i Ry og Haslev kører kostforløb af 5 dages varighed og der er også 5-dages forløb for nydiagnostiserede scleroseramte. Kontakt venligst Sclerosecentret i Haslev på 5631 2060 kl 8-12 eller Sclerosecentret i Ry på tlf: 8689 1011, mellem klokken 8-12, for nærmere oplysninger.