Gå til hovedindhold

Nydiagnosticeret og følelsesmæssige reaktioner

Spørgsmål

Jeg har, for ganske nylig, fået diagnosen MS.

Jeg er meget følelsesmæssigt påvirket af at have fået diagnosen, samt det faktum at jeg skal begynde i behandling. Sygdommen er pludselig blevet meget konkret efter en årrække med tvivl om, hvorvidt jeg havde MS eller ej.

Jeg har reageret med at få et attack i form af synsnervebetændelse, samtidig døjer jeg dog også meget med angst, der hovedsageligt drejer sig om tanker om at miste henholdvis min søde mand og mine to små skønne børn på 2 og 3 år.

Jeg bliver hele tiden afprøvet af min underbevisthed, som sender skrækkelige tanker gennem mit hoved om mulige måder at miste dem på.

Samtidig er jeg meget bange for, at mine tanker kan få konsekvenser for virkeligheden, sådan at forstå, at jeg skulle kunne fremprovokere en ulykke blot ved at have en af disse forfærdelige tanker - som jeg jo absolut ikke ønsker skal ramme min dejlige, lille familie.

Jeg er meget nedslidt, og jo mere træt jeg bliver, des mere dukker tankerne op.

Kan du hjælpe mig med at håndtere min værste frygt?

Svar

Du er tydeligvis chokeret over at sclerosen er kommet for at blive, og reagerer forståeligt nok med mange angstfyldte tanker om, hvordan det kan gå.

Tanker og følelser hvirvler rundt i dit hoved, i en usystematisk og kaotisk blanding, og ind imellem tager angsten overhånd og sender dig ud i en frygt for at afstedkomme ulykker for din lille familie.

Du er dog tydeligvis også selv klar over at det er urealistiske tanker, som kommer af din angst for det uforudsigelige og skræmmende ved at have fået MS. Angsten for at have mistet kontrollen med sin egen tilværelse.

Du ved godt selv, at man ikke kan skade med sine tanker. Tanker er alene tanker og skader ingen.

Så dine reaktioner er normale og velkendte, men også ”forskudte” på en måde, som tyder på, at det vil være godt for dig, at have nogen uden for familien at snakke med om dette. Nogen, som kan hjælpe dig til at få lidt hold på, hvad det er, du virkelig er bange for ved sclerosen, og én, som kan sætte sig ind i, hvordan du har det.

Det kan også være en stor hjælp til at genvinde kontrollen over sine følelser at snakke med en professionel, som kender til, hvordan man reagerer i krise.

Du kan få hjælp til dette gennem Scleroseforeningen, som har professionelle, som kan støtte dig i denne svære periode - det vil jeg anbefale dig, så du ikke skal stå alene med det.

Du kommer i kontakt med psykologerne ved at ringe ind i vores telefontid, som er dagligt mellem 11 og 12, så vil du blive henvist til den psykolog, der dækker dit lokalområde. Psykologsamtaler gennem scleroseforeningen koster ikke noget.

Du kan også have glæde af at læse den pjece, som også findes på Scleroseforeningens hjemmeside, der hedder: ”Følelsesmæssige reaktioner og MS”. Her vil du kunne genkende mange af dine egne reaktioner og dermed få det mere roligt med det.