Gå til hovedindhold

Nydiagnosticeret, fertilitetsbehandling og D-vitamin

Spørgsmål
Jeg er i gang med fertilitetsbehandling og håber snart at jeg er gravid. Grunden til at jeg skriver er, i den forbindelse, at jeg har haft ret kraftig D-vitaminmangel (fik at vide det lå på 19), hvorfor min læge har givet grønt lys til at jeg tager ekstra meget D-vitamin.

På de vitaminer jeg tager nu, står der: Vitamin D 35 ug = 1400 i.e. Jeg har taget 3 stk om dagen. Her på siden kan jeg imidlertid se, at det absolut ikke kan tilrådes at spise for mange D-vitaminer, hvorfor jeg bliver i tvivl om hvorvidt jeg får en for stor dosis.

Jeg fik min diagnose den 10. juni 2010, så der er mange spørgsmål at tumle med i denne tid, men håber i hvert fald at du kan hjælpe mig med at afklare dette.
Svar
Det lyder som om du har hænderne fulde med både sclerose-diagnosen og fertilitetsbehandling. Du skriver, at du har fået diagnosen den 10/6 i år. Hvis det ikke er en tastefejl, er det jo kun en måned siden? Mange scleroseramte har fået diagnosen efter mange år med symptomer, og hvor ordet "sclerose" har været oppe og vende nogle gange. Hvis ikke, funderer jeg over, om det bliver for meget for dig at tumle med på én gang?

Alene fertilitetsbehandling kræver meget af de fleste, ligesom også at fået en diagnose som sclerose kan kræve meget af en i starten. Mange tænker meget og søger informationer om sygdommen, og man kan også opleve en del humørsvingninger, især lige efter diagnosen. Omvendt kan det jo også være en fordel at få de børn man vil have, så tidligt i sygdomsforløbet, så man udnytter de år hvor man har overskud, hvis man skulle gå og blive dårligere i perioder.

Jeg tænker, at du måske kan tage en pause i fertilitetsbehandlingen og lige synke diagnosen, før du går videre med "projekt barn"? Det kunne også give dig tid til at få bugt med din D-vitaminmangel, inden du er tvunget til at sætte din dosis ned på grund af graviditet.

For mange nydiagnosticerede kan det være en fordel at trække håndbremsen i et halvt års tid - lige sunde sig og få tænkt og snakket det igennem - før man springer på godstoget igen og suser derudaf. Men det kan selvfølgelig også være, at du har kendt til lægens mistanke om sclerose længe, og har tænkt og søgt de informationer du har brug for? Det er dit valg og dit liv, og du ved selv hvad der er bedst for dig.

Angående din D-vitaminbehandling, er der nogle begrænsninger, når du bliver gravid. Når man er i behandling for D-vitaminmangel, får man en meget højere dosis end normalt, og kan også tåle en højere dosis, fordi man mangler det. Men uanset hvad din egen krop har brug for, er der en grænse for hvad et foster kan tåle.

Hvis man får for meget D-vitamin under graviditeten, kan det give fosterskader som hjertemisdannelser, vækststandsning og skader på knoglerne. Ifølge nordiske næringsstofanbefalinger er øvre grænse for daglig indtagelse af D-vitamin 50 mikrogram, uden der er risiko for skader. MEN, på grund af stor variation i tolerancen fra person til person, er det dog ikke altid muligt at angive en øvre grænse, der er sikker for alle. Derfor anbefaler man specielt gravide at holde sig til de anbefalede 10 mikrogram, hvilket sædvanligvis er hvad du kan finde i en almindelig multivitamin-tablet.

Derfor vil jeg fraråde, at du tager ekstra D-vitamin under en graviditet. Hvis du vil tage kalktilskud udover multivitaminen, kan du vælge et mærke uden D-vitamin.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at alle gravide får:

Folinsyre (400 microgram dagligt) fra man planlægger at prøve at blive gravid.

Jern (40-50 mg dagligt) fra 10. graviditetsuge.

D-vitamin (10 microgram dagligt) fra starten af graviditeten (hvad der normalt er i en multivitamin-tablet).

Så du kan se, at der er langt fra den dosis du får, til den dosis man må få under en graviditet. Jeg ved ikke præcis hvornår i fertilitetsbehandlings forløbet du skal nedsætte din dosis. Det er et spørgsmål du skal drøfte med de fertilitetslæger, der behandler dig. Hvis du endnu ikke har talt med en sclerose-læge omkring retningslinier når du bliver gravid, vil jeg også anbefale dig at gøre dette.

Held og lykke med det hele.